FVSZ: a felnőttképzés online formában is megvalósulhat

A szövetség szerint a válsághelyzetben is folytatódik és zökkenőmentes lesz az oktatás.

A felnőttképzések a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel megvalósulhatnak online formában is Magyarországon – közölte a Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ) pénteken az MTI-vel azzal összefüggésben, hogy megjelent a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól szóló rendelet.

A Felnőttképzők Szövetsége tudatta, hogy péntektől az egész iparágat érintő, a képzés folytonosságát támogató, az aktuális kihívásoknak megfelelni képes változások lépnek életbe a kormány döntése nyomán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedésére.

Mint írják: „Létrejön a digitális(abb) felnőttképzés Magyarországon”, ami azt jelenti, hogy a felnőttképzések megvalósulhatnak online formában. Távolléti képzésben megtarthatóvá válnak a kontaktórák is – ismertette Zsuffa Ákos, az FVSZ elnöke. Ezzel párhuzamosan, amennyiben valaki támogatott felnőttképzésben vesz részt és igazolható a részvétele a távoktatásban, ez elismert és elszámolható lesz mind a képző, mind a képzett (pl. munkabér és járulékai) esetében.

A képzésben részt vevők a veszélyhelyzet kihirdetése és az új rendelet hatálybalépése közötti kontaktóráról való hiányzása igazoltnak minősül, továbbá személyes jelenlétként kell figyelembe venni a távoktatásban történő részvételt is. A személyes jelenlétet igénylő szakmai vizsgák megszervezése akadályokba ütközik, illetve sok olyan képzés van, amelyen a gyakorlati rész vagy a képzés profilja, illetve a résztvevők digitális tudás- vagy eszközhiánya miatt a megjelent rendelet sem segíthet. Az ilyen területen dolgozó képzőknek a középtávú működése is komoly veszélybe kerülhet – jelezte az FVSZ elnöke.

A veszélyhelyzetet követő kihívásokkal teli munkaerő-piaci helyzetben a felnőttképzésre kulcsfontosságú szerep hárul majd a gazdaság működésének helyreállításában és beindításában a várható nagy létszámú átképzések kapcsán – értékelt Zsuffa Ákos.

Azóta történt

Előzmények