A járvány miatt a BKK visszavonja a jegyautomatákra vonatkozó közbeszerzést

A vállalat szerint a jelen helyzetben a közlekedés zavartalanságát veszélyeztetné az eljárás lefolytatása.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt ellehetetlenült a jegyautomaták üzemeltetéséről és fejlesztéséről szóló közbeszerzés határidőre történő, jogszerű lebonyolítása, ezért azt visszavonják – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A főváros közlekedésének zavartalan működtetése érdekében döntött a közbeszerzés leállításáról a BKK, amelynek célja, hogy a kialakult járványügyi helyzetben és azt követően is folyamatosan biztosítsa a kötelező közösségi közlekedési közszolgáltatást, az utasok teljes körű kiszolgálását és a díjtermékek elérését – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a koronavírus-járvány idején komoly segítséget jelentenek a BKK jegyautomatái, hiszen az eszközökkel személyes érintkezés nélkül lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A BKK március 19-től kénytelen volt bezárni ügyfélközpontjait a járványveszély elmúltáig, emellett ideiglenesen megszűnt a járművezetői jegyértékesítés is, ezért az automaták jelenleg nem válthatók ki olyan értékesítési csatornával, amely nem igényel személyes érintkezést.

Az automaták zavartalan működése nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is rendkívül fontos. A készülékekből megvásárolt jegyek és bérletek a BKK árbevételének több mint 60 százalékát jelentik, ezért a fővárosi közösségi közlekedés fenntartásának kiemelten fontos eleme az automatahálózat zavartalan működése – mutattak rá.

A közlemény szerint jelenleg 372 BKK-jegyautomata működik Budapesten és az agglomerációban, amelyek üzemeltetését a T-Systems Magyarország Zrt. végzi. Az üzemeltetési szerződés 2020 decemberében jár le és a BKK idén januárban új közbeszerzési eljárást indított. Viszont: a kialakult helyzetben a jegyautomaták üzemeltetésének és fejlesztésének megújítására vonatkozó decemberi határidő már nem tartható. Többek között azért nem, mert az automaták zökkenőmentes üzemeltetését csak úgy lehetne biztosítani, ha júniusban új szerződést kötnének a leendő üzemeltetővel és megkezdhető lenne az automaták fizikai átadás-átvételi folyamata is, amelynek kivitelezése a jelenlegi helyzetben bizonytalanná vált – írták.

A BKK kitért arra is, hogy az utasforgalom rendkívüli mértékben visszaesett, ennek következtében a vállalt menetdíjbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 80 százalékkal csökkent. Ez azt vetíti előre, hogy a társaság bevétele összességében – a veszélyhelyzet fennállásának időtartamától függően – tízmilliárd forintot meghaladó mértékben csökkenni fog – olvasható a közleményben.

Közölték, a bevételcsökkenés miatt át kell alakítani a BKK költségvetését, és ez hatással van arra a fedezetre is, amelyet az automaták fejlesztésére, új automaták beszerzésére, és a hálózat üzemeltetésére kiírt közbeszerzésre tervezett fordítani a BKK.

Azóta történt

Előzmények