Kormányzati Biztonsági Windows újabb három évre Magyarországon is

A mai napon az Elektronikuskormányzat-központ (EKK) nevében Simon Géza kormánybiztos, a Microsoft Magyarország részéről pedig Vityi Péter ügyvezető igazgató aláírta azt az együttműködési szerződést, amely hazánk számára újabb három évre biztosítja a részvételt a Kormányzati Biztonsági Programban.


A Kormányzati Biztonsági Program (Government Security Program – GSP) egy olyan globális kezdeményezés, amelynek keretein belül a Microsoft elérhetővé teszi a nemzeti kormányok számára a Windows és más termékeinek forráskódját, egyéb technikai információkat, valamint szakértőit is rendelkezésre bocsátja. A Kormányzati Biztonsági Program hozzásegíti a nemzeti kormányokat ahhoz, hogy jobban felmérjék létező rendszerük állapotát, hogy aztán biztonságosabb rendszereket tervezzenek, telepítsenek és tartsanak fenn, miközben kölcsönös bizalmon alapuló partneri együttműködéseket kötnek.

Már több mint 60 ország csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági forráskód licenc megállapodási és használati engedélyezési programjához. A Kormányzati Biztonsági Program tagjai között szerepel többek között a NATO, az EUROPOL – csak néhány országot kiemelve – Norvégia, Svájc, Ausztrália, Kína, Oroszország, Tajvan és Magyarország kormánya is, amely 2004-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

„A kormányzati felhasználók esetében hatványozottan fontos a biztonság kérdése, hiszen nemcsak az állampolgárok személyes adatai, hanem államtitkok is illetéktelen kezekbe kerülhetnek, ez pedig súlyos következményekkel járhat. A Microsoft azért osztja meg Kormányzati Biztonsági Programja keretében a Windows és más, gyakran használt programok forráskódját a magyar kormánnyal, hogy továbbra is biztonságban tudhassuk a kormányzati szervek által kezelt felbecsülhetetlenül fontos adatokat” – nyilatkozta a szerződés meghosszabbítása kapcsán Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Simon Géza közigazgatási informatikaért felelős kormánybiztos elmondta: a meghosszabbított együttműködéshez egy többlépcsős képzési-kutatási program is társul, amelynek segítségével nagyobb védelem alakítható ki az állam és az állampolgárok közötti ügyintézéskor. A megállapodás a kormányzat és a kormányzati szervek egészére vonatkozik, azonban a forráskódhoz csak az Elektronikuskormányzat-központon keresztül lehet hozzájutni.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a szerződés meghosszabbítása, és ezzel a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához újabb három évre történő csatlakozás a Magyar Kormány részéről semmiféle anyagi jellegű ellenszolgáltatást nem igényel.

Azóta történt

Előzmények