Korlátozzák az online fogadást az USA-ban

Az Egyesült Államok képviselőháza nagy többséggel megszavazta azt a republikánus javaslatot, amely megtiltja a bankoknak és a hitelkártya-társaságoknak az internetes szerencsejátékokat üzemeltető oldalakra történő pénzátutalásokat. Az internetes fogadásokat nagymértékben megnehezítő törvénytervezetre 317-en mondtak igent, és mindössze 93-an szavaztak ellene, ami azt jelenti, hogy mind a két párt többsége felsorakozott a támogatók mögé. A lóversenyt és a lottót nem érintő szigorítást szakértők a közelgő, novemberi kongresszusi választásokkal magyarázzák, a tiltást ugyanis minden bizonnyal üdvözli majd a konzervatív amerikai közvélemény.

Az internetes szerencsejáték-ipar éves forgalma 12 milliárd dollárra tehető, a bevétel fele pedig az Egyesült Államokban keletkezett – legalábbis eddig. A világhálón mintegy 2300, szerencsejátékra szakosodott oldal van, amelyek nagy része az Egyesült Államokon kívül, jellemzően az Egyesült Királyságban van bejegyezve.

A javaslatot beterjesztő képviselők a fiatalok játékfüggővé válásának veszélyével indokolták a már-már tiltással felérő törvénymódosítást, az ellentábor pedig politikai döntésről beszél, és azt javasolja, hogy erőteljesebb szabályozással az állam jobban adóztassa meg a szektort. A törvény életbelépéséhez a szenátoroknak is áldásukat kell adniuk a szövegre, ez azonban egyelőre nem tűnik biztosítottnak. Az iparág képviselői mindenesetre nem aggódnak, szerintük ugyanis még a hatálybalépés sem vetné vissza jelentősen a forgalmat.

Azóta történt

Előzmények