A könyvkiadók bezárattak egy kalózoldalt

A sikeres akcióról beszámoló közleményükben a könyvkiadók az elektronikus könyvek Megauploadjaként emlegetik azt a két weboldalt, melyet egy nemzetközi összefogás keretében kijárt bírósági határozattal sikerült megijeszteniük. A Library.nu címen több mint 400 ezer különféle nyelvű e-book letöltési linkjét érhették el a regisztrált felhasználók. A hivatkozások egy olasz fájlmegosztó szolgáltatás, az ifile.it szerverein tárolt fájlokra mutattak, innen voltak letölthetőek a közlemény szerint „kiváló minőségű” kalózkötetek.

A német kiadói szövetség és a Könyvkiadók Nemzetközi Egyesülete (IPA) által koordinált mozgalom az oldalak felfedezését követően egy müncheni bírósághoz fordult, amely ideiglenes intézkedésben tiltotta meg a jogsértés folytatását. A panaszban az szerepelt, hogy a két oldal illegális internetes könyvtárként üzemel, melyből a tulajdonosok anyagi hasznot is húznak, hirdetésekből és a prémium tagságért fizetett díjakból 11 millió euró bevételre tettek szert.

Az ifile-ra felöltött e-könyveket indexelő, a kötetek teljes könyvtári leírását is közlő Library.nu a felszólítást követően eltávolította a linkeket az oldalról. Később a címet átirányították a Google Books oldalára, hírünk írásának idején azonban már sem az átirányítás, sem az eredeti cím nem működik. A felhasználók által feltöltött tartalmakat tároló ifile.it ezzel párhuzamosan beszüntette a feltöltés lehetőségét.

Az akciót támogató olasz kiadói szövetség, az AIE elnöke, Marco Polillo kiemelte, hogy alighanem a kalózkönyvek terjesztésével foglalkozó legnagyobb kalózoldalt sikerült kiiktatniuk. „Ez az akció számunkra ugyanolyan jelentőségű, mint amilyen a Megavideo és a Megaupload bezárása volt a filmipar számára” – mondta.

A TorrentFreak megkérdezte a másik oldalt is. Az ifile.it üzemeltetője a híroldalnak azt állította, hogy a kiadók által becsült bevételadat köszönő viszonyban sincs a valósággal, a szerverüzemeltetés költségeit is alig tudják kigazdálkodni. „Az oldalon csak 2011 novembere óta érhető el prémium előfizetés, egyébként mindig is ingyenes volt a használata” – mondta. A tulajdonos szerint a kiadók a bevételeket a lapletöltések és az előfizetési díj alapján kalkulálták ki, de a kapott érték „nevetséges”. A feltöltést csak az anonim látogatók esetében tiltották le, a regisztrált felhasználók számára a funkció továbbra is elérhető – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények