Kompatibilitási problémára figyelmeztet az NF1 és az M.2 között a PCI-SIG

Hirdetés

A PCI-SIG kiadott egy figyelmeztetést a piac számára, ugyanis az M.2 szabványuk aktuális, 1.1-es verziójával megegyező fizikai kialakítást kínál a Samsung NF1 (leánykori nevén NGSFF) formátuma, de eközben a lábkiosztása már eltérő, vagyis a két megoldás nem kompatibilis egymással. A konzorcium a fenti dokumentumban pontról-pontra végigmegy az eltéréseken, és alapvetően jelzik, hogy az M.2 szabványt támogató foglalatba nem ajánlott NF1-es meghajtót tenni, illetve fordítva. Egy ilyen manőver legrosszabb esetben a hardvert is károsíthatja.


[+]

Ahhoz, hogy a fentieket elkerülje az ipar, egy eltérő fizikai kialakításra lenne szükség, de erre nem fordított figyelmet a Samsung, amely vállalat a formátumát eleve M.3-nak szerette volna elnevezni, de állítólag ennek nagyon nem örült volna a PCI-SIG, így végül maradt az NF1 jelzés, a rendszert pedig a JEDEC-nél szerették volna szabványosítani, utóbbit viszont nem sikerült elérni. Ennek ellenére a Samsung nagyon is komolyan gondolja az NF1-es SSD-k jövőjét, és számos iparági szereplőt meggyőztek már arról, hogy támogassák a megoldásukat.

Bizonyos tekintetben a fentiekkel nincs semmi baj. A Samsungnak joga van arra, hogy olyan formátumot fejlesszen magának, amilyet akar. A problémát az adja, hogy a PCI-SIG szerint egymilliárdnál is több M.2 szabvánnyal kompatibilis eszközt adtak már el a piacon, vagyis egy eltérő specifikációjú, de fizikai kialakításban nem különböző formátum bizony gondot okozhat.

Annyiban persze kedvező a helyzet, hogy a Samsung az NF1-et a szerverekbe szánja, tehát a teljes piacot tekintve azért a felhasználók jó része nem találkozik majd NF1-hez tervezett csatolóval. Ettől függetlenül a PCI-SIG fokozott figyelemre int, ha M.2-es eszközt telepít a felhasználó, vagyis minden esetben meg kell róla bizonyosodni, hogy a foglalat megfelelő-e.