Nagyot mondott az elnök internetes tanácsadója

Ha helytálló lenne Herman Klimenko kijelentése, az azt jelentené, hogy csak Moszkvában hatmillió fertőzött számítógép található.

Oroszországban a számítógépek nagyjából harmada-negyede fertőzött egy olyan vírussal, melyet elektronikus pénzek – pl. bitcoin vagy ethereum – bányászatára használnak fel – jelentette ki nagy felzúdulást kiváltva egy helyi tévének, az RBK-nak Herman Klimenko, Vlagyimir Putyin elnök fő internetes tanácsadója.

Klimenko úgy véli – sőt állítja –, hogy ez a malware becslések szerint az orosz számítógépek 20-30 százalékán megtalálható.

A tanácsadó állítását azonban szakértők és politikusok is vitatják. Dmitrij Marinicsijev internetes ombudsman ugyancsak az RBK-nak reagált a kijelentésre, és nonszensznek nevezte: közölte, hogy egy ekkora mértékű fertőzés olyan hatású lenne, melyet már rég detektáltak volna. Marinicsijev véleményét több biztonsági cég szakértői is osztják. Vjacseszlav Medvegyev, a Doctor Web elemzője szerint, ha létezne ilyen 20-30 százalékos fertőzöttség, arról már mindenki tudna. Medvegyev elismeri, hogy vannak ilyen bányász malware-ek, sok gép fertőzött is, de ilyen mértékű elterjedtség kizárt.

A Kaspersky Lab szakértői visszafogottabban nyilatkoztak, nem vitatták közvetlenül Klimenko állítását, elismerték, hogy a bányász vírusok komoly gondot okoznak, ám a mértékét alacsonyabbra becsülik. A Kasperskynek nincsenek adatai az összes moszkvai számítógépről, csak a saját felhasználói rendszerükben tapasztalhatóakról tudnak nyilatkozni, és 2017 a felhasználók 6 százalékánál találkoztak ilyen vírussal.

Annyit érdemes hozzátenni a történethez, hogy Klimenko korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy a bitcoin használatát ő közönséges bűncselekménynek tartja.

Előzmények