Informatikai fejlesztés a közoktatásban

Ügyfélkapun keresztül is intézhető lesz a beiratkozás a köznevelési intézményekben.

A Klebelsberg Központ az MTI OS szolgálatának átadott közleményben jelentette be, hogy az informatikai fejlesztés eredményeként a 2019/2020-as tanévben már elérhetővé válik az ügyfélkapun keresztül történő beiratkozás és hitelesítés is, ezért az ügyintézéshez a szülőnek – amennyiben ezt az ügyintézést választja – nem kell megjelennie az intézményben.

„A kiemelt projekt legnagyobb eredménye, hogy a 2019. április 11-én zajlott általános iskolai beiratkozás napján már választhatták a szülők az online ügyintézés lehetőségét, amelynek során az adatokat a KRÉTA rendszer felületén, vagy a https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthették” – tájékoztatott Hajnal Gabriella a projekt megvalósítását végző Klebelsberg Központ elnöke. A fejlesztés eredményességét igazolja, hogy ebben a tanévben már közel 6000 szülő indította el elektronikusan a beiratkozást, a folyamat végén pedig több mint 67 000 szülő kapta meg KAFFEE rendszerből generált határozatát a gyermek felvételéről.

Az új informatikai fejlesztés „A Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása /KAFFEE/” segítségével már 18 különböző általános- és középiskolai tanulmányi ügyet lehet elektronikusan intézni az állami fenntartású köznevelési intézményekben. A fejlesztés összesen 5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg, amelynek egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók voltak.

Mint a központ írja, ehhez hasonló nagyságú elektronikus ügyintézési fejlesztés az oktatás területén még nem valósult meg. Ez egy újabb lépcsőfok a köznevelés digitális átalakításában. A KAFFEE program – a korábbi elektronikus folyamatok kiegészítéseként – biztosítja a szülők és a diákok számára is a magasabb, minőségibb szolgáltatási színvonal elérését a köznevelési intézményekben. Eddig a szülők és a pedagógusok az ún. „üzenőfüzet”-en, személyesen és e-maileken keresztül tartották egymással a kapcsolatot. Az új rendszernek köszönhetően most már elektronikusan is elintézhetők a különböző köznevelési eljárások, többek között a beiratkozás, átiratkozás, felmentések, igazolások, bizonyítványok pótlása.

Ezen kívül a jogszabályban meghatározott térítési díjakat is befizethetik már a szülők a KAFFEE rendszeren keresztül, amit a tankerületi központ azonnal könyvelni tud a bevezetett új gazdálkodási és HR rendszer révén.

A KAFFEE (KÖFOP 1.0.0 – VEKOP 15 – 2017 – 00054) konzorciumi formában a magyar kormány támogatásával, európai uniós forrásból jött létre.

Azóta történt

Előzmények