Kitüntették a mikropiezo-nyomtató atyját

Hirdetés

Minoru Usui – jelenleg a Seiko Epson termelési és tervezési-fejlesztési részlegének igazgatója – a mikropiezo-technológia kidolgozásáért részesült rangos elismerésben: a színekkel foglalkozó tudományok területén alkotott jelentős felfedezésekért adományozható Perkin-medállal jutalmazták.

A díjat a "Society of Dyers and Colourists" alapította William Henry Perkin tiszteletére, aki 150 évvel ezelőtt felfedezte a "mauve" (mályva) színt. Ez volt az első kereskedelmi célból kifejlesztett szintetikus színezőanyag, amelynek a felfedezése megnyitotta az utat sok más szintetikus színezőanyag gyártása felé. Nem sokkal az anyag felfedezésének évfordulója után hozták létre a díjat, hogy megünnepeljék Perkin egyedülálló hozzájárulását a színezőiparhoz. A Perkin-medál az egyesület által adományozott legmagasabb kitüntetés, 1901-es megalapítása óta mindössze 22 ilyen kitüntetést adtak át. Minoru Usui a díj első XXI. századi tulajdonosa.

A mikropiezo nyomtatófej az Epson digitális nyomtatási technológiájának szíve, segítségével az apró és tökéletesen formázott tintacseppek maximális pontossággal kerülnek a papírra. A nyomtatófej minden fúvókája fölött egy piezoelem található, az ezekhez érkező elektromos impulzus okozta alakváltozás hatására kerül a tinta a papírra. Ez a technológia lehetővé teszi a piezoelemek pontos irányítását és a tintacseppek méretének pontos szabályozását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények