Kiszivárogtak a Microsoft-tervek

A Microsoft hivatalosan nem kívánta megerősíteni azt a hírt, amely szerint következő operációs rendszere, a Windows Vista hat – ha pedig az Európai Bizottság által előírt, médialejátszó nélküli verziókat is önálló kiadásként tartjuk számon, összesen nyolc – változatban kerül forgalomba. Mint a Reuters beszámolójából most kiderült, az interneten széles körben elterjedt információ idő előtt és véletlenül szivárgott ki a szoftvervállalattól.

A Vista-változatok leírása egy fejlesztés alatt álló honlapon jelent meg. „A Microsoft nemrég egy olyan weboldalt tett hozzáférhetővé, amelynek célja a Windows Vista súgórendszerének tesztelése lett volna, és amely hiányos információkat tartalmazott a Vista termékcsaládról” – közölte a cég szóvivője. Az oldalt azóta eltávolították a webről. A szóvivő nem kívánta megerősíteni a baki folytán megjelent információkat, csak annyit közölt, hogy heteken belül tájékoztatni fogják a közvéleményt a Windows Vista második félévre tervezett premierjének részleteiről.

Szintfelmérés

Amint arról beszámoltunk, a Microsoft honlapján megjelentek szerint az új operációs rendszer legfapadosabb kiadása olyannyira fapados lesz, hogy még a Vista névre sem lesz méltó, szimplán csak Windows Starter 2007 néven jelenik meg. Ez a változat – melyből hiányzik a videokártya-támogatást igénylő Aero kezelőfelület, és melyből kizárólag 32 bites kiadás készül – minden bizonnyal a Windows XP Starter Edition szerepét veszi majd át, tehát egyes fejlődő piacokon lesz majd kapható.

Az otthoni felhasználóknak szánt alapváltozat a Home Basic, amely a teljes funkcionalitású rendszer legegyszerűbb változata. Ennek további funkciókkal ellátott testvére a Home Premium, amely tartalmazza a Media Center szolgáltatásait is. A Business néven kiadott változat a megcélzott célcsoport tekintetében nagyjából a Windows XP Professional Editionnek felel meg: üzleti döntéshozóknak, IT-vezetőknek és általában profi felhasználóknak szánják. A Home Basic és Business kiadásokból készül egy N jelölésű változat is: ez az EB által megkövetelt, médialejátszó nélküli verziókat jelöli.

A vállalati ügyfelek igényeihez szabják az Enterprise változatot, amely a Business szolgáltatásain felül olyan továbbiakat kínál, mint a virtuális PC, a többnyelvű felhasználói felület és a Secure Startup. A szolgáltatáskínálat alapján felállított hierarchia csúcsán pedig gamereket és a multimédiára kiéhezett felhasználókat megcélzó Vista Ultimate áll, mely mindazt tudja, mint kisebb testvérei, és még annál is többet.

Azóta történt

Előzmények