Kiskereknél razziáztak illegális szoftverterjesztés miatt

Hirdetés

A BSA örömmel üdvözli, hogy az elmúlt időszakban jó néhány számítástechnikai kiskereskedelemmel foglalkozó bolt alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás Magyarországon – így kezdődik az egyes szoftvergyártók érdekeit képviselő szervezet ma kiadott közleménye. E vizsgálatok azért indultak, mert alapos a gyanú, hogy az üzletekben illegálisan telepített, illetve „gépen felejtett” szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket. A szervezet úgy tudja: ez a gyakorlat tavaly szeptember óta egyre népszerűbb.

A BSA tapasztalatai szerint még ma sincs mindenki tisztában azzal, hogy az illegális szoftverterjesztésen ért vállalkozás vezetője és munkatársai egyaránt büntetőjogi és kártérítési felelősséggel tartoznak az illegális szoftverterjesztésért. A felelősség alól az a bolti eladó sem mentesül – figyelmeztetnek –, aki ingyen vagy csekély térítés ellenében „rajtafelejti” az operációs rendszer vagy alkalmazás állítólagos tesztpéldányát a PC-n.

Az elmúlt negyedévi látogatások a BSA szerint ijesztő tendenciáról tanúskodnak, aminek oka valószínűleg a romló gazdasági helyzet. Miközben a jogsértő tevékenységet folytató boltok aránya hosszú éveken át stabilan 10-15 százalék között mozgott, 2008 szeptemberében ugrásszerűen megemelkedett, és a rákövetkező három hónapban 28, 39, illetve 31 százalékig nőtt. A rendőrségi házkutatásokat követően számos esetben indult büntetőeljárás országszerte a szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, illetve több szoftverfejlesztő jelentette be polgári jogi igényét a szoftverek jogosulatlan terjesztőivel szemben.

Azóta történt

Előzmények