Kirúgták a HP vezérigazgatóját

Mark Hurd
Mark Hurd

A múlt hét végén a Hewlett-Packard igazgatótanácsa váratlanul kiadta Mark Hurd elnök-vezérigazgató útját. Az öt évvel ezelőtt kinevezett, 53 éves vállalatvezetőnek egy szexuális zaklatási vád kapcsán indult belső vizsgálatot követően kellett távoznia. Bár a vizsgálat a zaklatás tényét nem igazolta, „etikai vétségeket” tárt fel. A hivatalos indoklás szerint ezek miatt döntött az igazgatótanács Hurd menesztése mellett, bár ennél alighanem fontosabb szempont volt a HP és a menedzsment imázsának védelme.

„A vizsgálat előrehaladtával be kellett látnom, hogy voltak olyan alkalmak, amikor nem követtem a bizalomnak, a tiszteletnek és a tisztességnek azokat a normáit és elveit, melyeket a HP-n belül is támogattam, és melyek az életpályám során is vezettek. A tanács tagjaival folytatott megbeszélések után úgy döntöttem: félreállok, a tanács pedig új vezetőt keres majd. Fájdalmas döntés ez számomra öt év itt töltött idő után” – idézi a cég által kiadott sajtóközlemény Hurd szavait.

Hirdetés

Veszedelmes viszonyok

Hurdöt egy egykori színésznő, modell és valóságshow-szereplő vádolta meg zaklatással június végén. A tegnap nyilvánosság elé lépő Jodie Fisher (50) – aki a 90-es években több erotikus filmben vállalt szerepet – alkalmi hoszteszként szerződött a HP-val, konferenciákon, vacsorákon volt a menesztett vezérigazgató kísérője. Ezekért a munkákért alkalmanként ezer és tízezer dollár közötti összegeket vett fel. A HP vizsgálata szerint azonban az egyébként házas Hurd nemcsak e hivatalos alkalmakkor találkozott a nővel, de privát vacsorákon is, melyek költségét (üzleti partnereket tüntetve fel vacsorapartnerként) elszámoltatta a vállalattal.

Fisher a zaklatás vádjában peren kívüli megegyezést kötött Hurddel, és tegnap azt nyilatkozta: „meglepett a hír, és elszomorít, hogy Mark Hurd elvesztette az állását emiatt.” Egyébként mindkét fél tagadta, hogy szexuális kapcsolat lett volna közöttük.

Minden a legnagyobb rendben

Bár a HP a befektetők megnyugtatása végett hangsúlyozta, hogy a vezérigazgató távozása független a vállalat teljesítményétől és pénzügyi helyzetétől, mindkettő változatlanul stabil, a részvényárfolyam ennek ellenére 10 százalékot zuhant pénteken. Szakértők szerint azért, mert a piac biztos kezű vezetőként tekintett Hurdre, aki képes volt rendbe szedni a korábban kaotikusan működő, több mint 300 ezer dolgozót foglalkoztató vállalatot. Irányítása alatt a HP  – megelőzve a Dellt – a világ legnagyobb PC-gyártójává nőtt, és látványosan megerősítette a befolyását a hardvergyártásnál jóval profitábilisabb IT-szolgáltatások szegmensében. A vállalat az elmúlt öt évben több mint 20 milliárd dollárt fordított felvásárlásokra.

A New York Times úgy tudja, hogy a HP igazgatótanácsa egy külső tanácsadócéget bízott meg annak felmérésével, hogy milyen hatással lehet a vállalat imázsára, ha kitudódik az eset. A szakértők arra jutottak, hogy Hurd megtartása nagy valószínűséggel erősen rombolná a vállalat hírnevét.

Noha az etikai vétség miatt kirúgott alkalmazottaknak általában nem jár juttatás, a sajtóhírek szerint Hurd legalább 35 millió dollár végkielégítést harcolt ki magának. Amíg az utódját nem találják meg, a jelenlegi pénzügyi vezérigazgató, Cathie Lesjak irányítja a céget ügyvezető vezérigazgatóként. Lesjak tegnap azt mondta: „Pénteken egyetlen dolog történt a vállalatnál, a vezérigazgató elment. Minden más változatlan.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények