Kínában elfeketültek a Windowsok

A Microsoft tegnap Kínában is élesítette a világ java részén már jó ideje működő Windows Genuine Advantage (WGA) és Office Genuine Advantage (OGA) programokat, melyek a kalózmásolatokat használókat rendszeresen felbukkanó figyelmeztetésekkel noszogatják a termékek legalizálására. A lépés meglepetésre gyakorlatilag országos felzúdulást váltott ki, és nem csak az otthoni felhasználók körében. A legtöbbeknek nagyon nem tetszik, hogy a Windows XP-jük háttere feketére váltott, és marad is olyan, akármit csinálnak (ez az egyik figyelmeztető jelzés), és az asztal jobb sarkába beköltöző „levakarhatatlan figyelmeztetéssel” sincsenek sokan kibékülve. A cégek pedig most attól rettegnek, hogy a redmondi vállalat beperli őket illegális szoftverhasználat miatt – a China.org.cn híradása szerint van is olyan vállalkozás, amelyik máris kapott levelet a Microsofttól.

Az eset kapcsán megszólalt a kínai szerzői jogvédő hivatal igazgatóhelyettese is, aki szerint a Microsoftnak újra kellene gondolnia a figyelmeztetéseket, de leginkább a szoftverei árazását. „Az, hogy az »elfeketítés« szükséges-e, kérdéses. A jogok védelmét helyénvaló módszerekkel kell biztosítani” – magyarázta Jen Hsziao-hung (Yan Xiaohong) az éppen Pekingben megrendezett idei Nemzetközi Szerzői Jogi Fórumon. A tisztviselő szerint fontosabb lenne, hogy a Microsoft a kínai piachoz igazítsa árszabását. „A vállalat mindeddig egységes árazást alkalmazott a fejlett és fejlődő gazdaságokban, ezért udvariasan emlékeztetnünk kell őket arra, hogy vegyék figyelembe a kínai vásárlók lehetőségeit” – tette hozzá.

De ennél radikálisabb vélemények is elhangzottak. Vannak szoftveres szakemberek, akik szerint az eset világossá teszi, hogy az amerikai programok helyett sajátokat kell használni. „A fekete háttér minden prédikációnál jobb leckével szolgál: az emberek végre megértik, miért kell Kínának saját szoftver, kiváltképpen alapszoftver. És ha ez még csak a kezdet, és a jövőben még cifrább dolgok jönnek?” – magyarázta Ni Kuang-nan (Ni Guangnan), a kínai tudományos akadémia számítógép-tudományi osztályának egyik kutatója a helyi állami hírügynökségnek.

A Microsoft a program védelmére kelt, és azt hangoztatta, hogy az a felhasználóknak segít kideríteni, hogy illegális-e a termékük. „A szellemi tulajdont tiszteletben tartó piaci környezet kialakítása az egész szoftveripar számára, és a kínai tudásgazdaság számára is, kritikus fontosságú” – reagált óvatosan a kalózkodásellenes lépések kritikájára a cég. Az egyes gyártók érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) adatai szerint Kínában a szoftverek 82 százaléka illegális.

Azóta történt

Előzmények