Hackerháborús csata Kína és az USA között

Az Egyesült Államok és Kína között már évek óta zajló  „kiberháború” az elmúlt hónapokban kiszélesedett, egyre nagyobb indulatokat vált ki – legalábbis a nyilatkozatok szintjén. A forgatókönyv egyébként ugyanaz, mint eddig: az amerikai politikusok és szakértők hackertámadásokkal vádolják a kínaiakat, akik egyrészt tagadják a vádakat, másrészt viszonvádakkal élnek.

Hirdetés

A legújabb fordulat az, hogy egy amerikai IT-biztonsági cég, a Mandiant hétfőn közzétett egy 74 oldalas jelentést, melyben egy állítólag általuk felfedett kínai, kiberkémkedéssel foglalkozó csoportot mutatnak be. A jelentés szerint a sanghaji székhelyű 61398-s Egység nevű csoport a kínai haderő, a Népi Felszabadítási Hadsereg része, és a Mandiant azt állítja, hogy a tagjai hosszan tartó támadásokat folytattak ipari célpontok ellen információszerzés céljából. Habár a biztonsági cégnek közvetlen bizonyítékai nincsenek – mint írják: a 61398-as működése államtitok –, de közvetett bizonyítékaik alapján „úgy vélik”, hogy „kártékony számítógépes hálózati műveleteket” végeznek. (A Mandiantot egyébként 2004-ben alapította jelenlegi vezetője, Kevin Mandia, aki korábban a légierőnél volt biztonsági szakember, majd különleges ügynökként a kiberbűnözéssel foglalkozott ugyanitt.) Az amerikai cég szerint a kiválóan felszerelt kínai egység 2006-os megalakulása óta több terabájtnyi adatot lopott el legalább 141 egyesült államokbeli, kanadai és brit szervezettől.

61398
A 61398-as egység sanghaji központja

A kínai külügyminiszter nevében a szóvivő gyorsan reagált a jelentésre, és kijelentette, hogy egyrészt kormánya határozottan ellenzi a hackertámadások alkalmazását, másrészt pedig a Mandiant jelentése kétségbe vonható bizonyítékokkal támasztja alá állításaikat, a kínai eredetet valószínűsítő érvelésük pedig teljességgel megalapozatlan és szakmaiatlan. A szóvivő elismeri a részletezett támadások megtörténtét, ám szerinte azt lehetetlen bizonyítani, hogy ezek kínai eredetűek lettek volna. Majd – egy talán nem is váratlan – fordulattal jelezte, hogy egy általuk készített tanulmány szerint a kínai fontos célpontok elleni hackertámadásokat valójában az Egyesült Államok hajtja végre, vagyis ők a támadók.

Amerikai biztonsági szakértők szerint az a kínai állítás biztosan hamis, hogy nem támogatják a hackerkedést, mivel már számtalan esetben kiderült, hogy állami, főként katonai támogatással széles körű ipari kémkedés folyik a kibertérben.

Az Egyesült Államokban egyébként már 2011 óta folyamatosan napirenden van a kibervédelem erősítése, és Barack Obama épp egy hete adta áldását arra a rendeletre, mely szerint nemzetbiztonsági okokból a magánkézben lévő kritikus infrastruktúraelemek tulajdonosai kötelesek együttműködni és adataikat megosztani a kibervédelmi hatóságokkal.

Azóta történt

Előzmények