Hirdetés

Kínai hackerek sétáltak be egy amerikai üzleti szövetség rendszerébe

Csak most kapott nyilvánosságot, hogy egy kínai hackercsoport tavaly sikeresen behatolt az Egyesült Államok legnagyobb üzleti szövetségének, az Amerikai Kereskedelmi Kamarának (U.S. Chamber of Commerce) az informatikai rendszerébe, és gyakorlatilag teljes hozzáférést szereztek az ott tárolt összes adathoz, vagyis a hárommillió taggal rendelkező szervezet teljes adatbázisához – értesült belső forrásokból a The Wall Street Journal.

Hirdetés

A méretét tekintve kiemelten nagy, 300 IP-címet érintő támadás még 2010-ben történt. Az illetéktelen beavatkozást akkor májusban fedezték fel, és azonnal lezárták a rendszert.

Állítólag még ma sem világos, hogy pontosan milyen adatok kompromittálódtak, vagyis hogy a teljes hozzáférést mire használták fel. A Journal információi szerint a vizsgálat során a szakemberek azt állapították meg, hogy a támadók négy kamarai alkalmazottra koncentráltak, akik az ázsiai ügyekkel foglalkoztak, és az ő levelezésüket töltötték le hat hétre visszamenőleg. Azonban a névtelenséget kérő források arról is beszámoltak, hogy a vizsgálat adatai szerint arra is van esély, hogy a behatolás felfedezése előtt már több mint egy évvel korábban történt a hackelés, és egész 2010 májusáig csendben lopták az adatokat a támadók.

Célzott szivárogtatás?

Nyilvános közlemények nem szólnak a részletekről, ezért azt a belső forrásból származó értesülést is csak pletykaként lehet kezelni, hogy a támadás sikerének egyik kulcsa az volt, hogy egy, a kínai kormánnyal kapcsolatban álló amerikai hivatalnok is segítette a kínaiakat. Ezt az információt a vizsgálatot végző Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nem kívánta kommentálni.

A washingtoni kínai nagykövet visszautasította a vádakat, szerinte hazája betartja az ilyen tevékenységet tiltó kínai törvényeket, és valójában ők az áldozatok, akiket az amerikaiak a virtuális térben is támadnak, a kamarai támadásról szóló híreket pedig politikai manipulációnak tartja.

Az állítólagos támadás egyáltalán nem lenne újdonság, mivel – ha hivatalosan a két nagyhatalom folyamatosan egymást vádolja is behatolásokkal – azt gyakorlatilag mindenki készpénznek veszi, hogy már sok éve zajlik az USA és Kína között egyfajta virtuális hidegháború, változó eredményekkel. A Journal tudósításának értékét legfeljebb az adja, hogy bizonyos mértékig nyilvánosságra került egy sikeres kínai támadás, illetve annak néhány részlete.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények