Kínában kötelező az arcszkennelés az új SIM kártyához

A hivatkozási alap a biztonság és a technológiai fejlődés, ám a központi rendszer kialakulása jogos aggodalmakat vet fel.

A kínai totális megfigyelési rendszer dinamikus kiépüléséről az IT café is többször beszámolt, és most egy újabb intézkedésről adhatunk hírt a BBC tudósítása nyomán.

A riport arra hívja fel a figyelmet, hogy a már idén szeptemberben elfogadott rendelkezés tegnap hatályba lépett, így minden kínai állampolgárnak, aki új mobiltelefonos szolgáltatást vesz igénybe, át kell esnie egy arcszkennelési procedúrán – vagyis egy újabb biometrikus azonosítóhoz jut a kínai állam: a SIM kártyák ezek után a fényképek mellett digitálisan rögzített arcjellemzőkhöz is hozzá vannak rendelve.

A rendelkezés természetesen arra hivatkozik indoklásában, hogy a polgárok érdekeit szolgálja az új intézkedés, őket kívánják megvédeni a kibertérben található veszélyektől.

Ám ez az indoklás keveseket győz meg, hiszen a kínai állam jó ideje törekszik egy „totális megfigyelési rendszer” kiépítésére, ennek érdekében kamerák tízmillióit telepítik folyamatosan az ország területén (becslések szerint ezek száma 2020-ra meghaladja majd a félmilliárdot), egyre fejlettebb algoritmusokat használnak a személyazonosításra, törekszenek a real-time ellenőrzésre, hatalmas adatbázisokat építenek fel a gomba mód szaporodó adatközpontokban – és mindezt igyekeznek egységes, központi irányítás alatt álló rendszerben megteremteni. E folyamat része az is, hogy minden erővel, törvényi szinten is próbálják felszámolni az internetes anonimitást, gyakran erővel kényszerítik a felhasználókat a valós személyi adatokkal történő online kommunikációra.

Magát az intézkedés hírét az országon belül nemigen propagálják, csak minimális tartalmú híradások jelentek meg arról, hogy egy újabb elemmel bővültek az állami lehetőségek.

Azóta történt

Előzmények