Kína is lecsap az arcfelismerésre

Kína kibervédelmi hatósága olyan tervezettel állt elő, amely alaposan visszaszorítaná és lekorlátozná az arcfelismerés túlzott alkalmazását.

Még a múlt héten állt elő azzal a tervezetével Kína kibervédelmi hatósága, amely szerint felügyelnék az arcfelismerő technológia használatát, miután a nyilvánosság fel van háborodva a technológia túlzott használata miatt.

A CAC szerint az arcfelismerést ezentúl csak akkor lehet alkalmazni arcadatok feldolgozására, ha annak konkrét célja és indokolt szükségessége van – akkor is csak komoly biztonsági intézkedések mellett. Kérni kell majd továbbá az érintettek hozzájárulását is az alkalmazáshoz.

A CAC szerint a nem biometrikus azonosítási megoldásokat kell előnyben részesíteni, amikor azok egyformán hatékonyak.

Kínában az utóbbi években robbanásszerűen terjedt el a biometrikus azonosítás, főleg az arcfelismerés használata. Már 2020-ban arcfelismeréshez kötötték egyes helyeken a wc-papír adagolását a nyilvános wc-kben, ami hatósági és közfelháborodást is okozott.

Azóta sok kínai bíróság és helyi vezetés döntött úgy, hogy megtiltja vagy megbünteti az arcfelismerést túlzón használó cégeket, mondja az SCMP.

A CAC tervezete szerint személyt azonosító és képet rögzítő eszköz nem telepíthető hotelszobákba, nyilvános fürdőhelyiségekbe, öltözőkbe, wc-kbe vagy más helyekre, ha sérti az emberek magánszféráját. A közterületekre pedig csak közbiztonsági célokkal telepíthető ilyesmi, megfelelő figyelmeztetésekkel ellátva.

Kína számos lépést tett az utóbbi időben a tech szektor és az adatkezelések, túlzó adathasználat szigorítására.

Azóta történt

Előzmények