Hamarosan indul a konzolinvázió Kínában

Miután Kína nemrég részlegesen feloldotta a videojátékok 2000-ben, a gyermekek védelmére hivatkozva kihirdetett tilalmát, először a Microsoft jelentette be, hogy szeptemberben megkezdik az Xbox One forgalmazását, a hétvégén pedig a Sony közölte, hogy ők is belépnek az 1,3 milliárd lakosú ország piacára a PlayStationnel. Azt még nem tudni, hogy a cég mely hardverekkel és játékokkal célozza meg Kínát, ahogy azt sem, hogy mikor – de az valószínű, hogy a legújabb termékekkel érkeznek, illetve nem akarnak lemaradni időben sem a Microsoft mögött.

Hirdetés

A kínai játékpiac még jelen állapotában, a PC-s és a mobilos játékokra alapozva is hatalmas, 13 milliárd dolláros forgalmat generál, és ez nyilvánvalóan nagyot ugrik majd a konzolok boltokba kerülése után.

A konzolgyártók már létrehozták leányvállalataikat, illetve partneri megállapodásokat kötöttek helyi cégekkel, és a legfejlettebb területekről indítják a kereskedelmi akciókat.

Habár a nyitás megtörtént, azt hozzá kell tenni, hogy a kínai hatóságok továbbra is ellenőrzik a forgalomba kerülő játékokat, és ki fogják tiltani azokat, melyeket valamilyen okból nem tartanak elfogadhatónak: „Résnyire kinyitjuk az ablakot, hogy friss levegő áradjon be, de szúnyoghálóra szükségünk van, hogy távol tartsuk a legyeket és a szúnyogokat” – fogalmazott a kínai kulturális minisztérium vezetője.

Azóta történt

Előzmények

  • Kitiltották a kínai hivatalokból a Windows 8-at

    Nem igazán világos, hogy mi állhat a korlátozás hátterében, a szakértők is csak találgatnak. A Microsoftnál állítólag meglepődtek.

  • Google, Samsung: Kína kösse feltételekhez a Microsoft-Nokia üzletet

    A mobilpiac két meghatározó szereplője csatlakozott a kínai vállalatokhoz, és azt kéri a kínai Kereskedelmi Minisztériumtól, hogy próbálja meg elérni a licencdíjak szinten tartását.

  • 5,3 millió PlayStation 4 fogyott eddig

    A Sony korábban 5 millió konzol eladásával számolt március végéig, ezt a mennyiséget azonban már február elején meghaladta, a hétvégi japán debütálás után pedig könnyen 6 millió közelébe kúszhat a számláló.