Kína három éven belül dobná a külföldi fejlesztésű hardvereket és szoftvereket

A pekingi tisztviselők, biztonsági aggályok miatt, saját technológiák alkalmazására utasították az összes kormányhivatalt és állami intézményt.

Újabb fejezethez ért Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja, de ezúttal előbbi nagyhatalom hozna olyan döntéseket, amelyek reményeik szerint fájnának az USA számára. Persze itt is biztonsági aggályok merültek fel, bár az USA-val ellentétben erre bizonyítékot nem hozott a kínai állam, de az ottani politikai rendszerben ez nem is követelmény.

A pekingi tisztviselők máris saját technológiák alkalmazására utasították az összes kormányhivatalt és állami intézményt. Mindez három éven belül történne meg, amely procedúra végén nem használhatnak külföldi fejlesztésű hardvert és szoftvert egyetlen olyan számítógép sem, amely valamilyen állami feladatot lát el.

A tömeges cserét egy "3-5-2" elnevezésű direktíva vezérelné, amely annyit jelent, hogy 2020-ban a 30, 2021-ben 50, míg 2022-ben 20 százaléknyi rendszert kellene kicserélni. Ezekről a Financial Times számolt be nemrég. A direktívák viszont nem vonatkoznának majd a privát tulajdonban lévő kínai vállalatokra, számukra ugyanis extrém magas költség lenne a nyugati hardver- és szoftvertechnológiák pótlása, ha egyáltalán ez lehetséges.

Kína számára egyébként a szűkös időintervallum lehet a legnagyobb probléma, ugyanis három éven belül, komplett hardver- és szoftverinfrastruktúrát váltani közel lehetetlen. A kínai kormány állítólag a hadseregtől rendelt olyan új operációs rendszert, amire lecserélhetik a Windowst, de erre még megfelelő alkalmazásokat is tervezni kell. A hardverek tekintetében a fő beszállítónak manapság a Dell és a HP számít, amely cégeket a kínai Lenovo valószínűleg tudna pótolni, de az már erősen kérdéses, hogy a komponensek tekintetében megkerülhető-e az Egyesült Államok.

Azóta történt