Egyetlen ember fektette meg a kínai internetet?

A kínai internet egy része vasárnap reggel leállt, és az eseményt a kormány az általuk átélt legnagyobb túlterheléses (DDoS-) támadásnak minősítette – számolt be a történtekről a The Wall Street Journal tudósítója.

Hirdetés

A kínai internetes hálózat információs központjának bocsánatkérő közleménye szerint vasárnap hajnalban kettőkor észleltek támadást, majd négykor újra, ekkor már nagyobb intenzitásút.

A túlterheléses támadás .cn felső szintű domén regisztrációs adatbázisát célozta, és sikerült két órára megbénítani a szolgáltatást – közölte a több mint egymillió honlapnak webes, illetve biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég, a CloudFlare, akik adataikat reprezentatívnak tartják a kínai internetet illetően. Ám mivel sok szolgáltató tárolja egy ideig az adatbázis részleteit, így a leállás nem volt teljes körű, csak részleges – a CloudFlare a jelzett időszakban 32 százalékos forgalomcsökkenést észlelt a 24 órával korábbi méréshez képest az érintett doméneknél.

A jelentés szerint mára normalizálódott a helyzet, hozzáférhetőek a weboldalak. A vállalkozás képviselője elmondta, hogy bár Kínának igen kifinomult és kiterjedt szűrőrendszere van, amely elvileg a támadások elhárítását is hatékonyan el tudná végezni, a jelek szerint nem tudják az ország hálózatát megvédeni, pedig a feltételezések szerint a vasárnapi támadások olyanok voltak, hogy azokat akár egyetlen, ráadásul informatikailag nem feltétlenül képzett ember is végrehajthatta.

A kínai doméneket felügyelő információs központ bocsánatot kért a kiesés miatt, és további intézkedéseket ígértek annak érdekében, hogy hasonló helyzet többé ne forduljon elő, de arról nem ejtettek szót, hogy gyanúsítanak-e valakit, valakiket a támadással.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények