Betiltották a Windows XP-t Kínában

Egy helyi vállalat által készített kínai betűtípusok engedély nélküli felhasználása miatt a pekingi középfokú népi bíróság megtiltotta a Microsoft régebbi operációs rendszereinek gyártását és forgalomba hozatalát az országban. Az a híradásokból nem derül ki, hogy a tiltás – mely a Windows 98, Windows 2000, Windows 2003 és Windows XP kínai nyelvű kiadásaira vonatkozik – mikor lép életbe.

Hirdetés

A 2007 áprilisában indított perben tegnap hirdettek ítéletet, éppen Barack Obama amerikai elnök kínai látogatása idején. Az időzítés talán nem véletlen – mutatnak rá elemzők –, hiszen az Egyesült Államok régóta hajtogatja, hogy Pekingnek határozottabban kellene fellépnie a szellemi jogok védelme érdekében. A bírósági döntés legkellemetlenebb hozadéka vélhetően éppen ez a fricska: hogy ezúttal egy amerikai vállalatot kaptak jogsértésen.

Mert a tiltás – még ha azonnal életbe lép is – a Microsoft árbevételét aligha fogja visszafogni: egyrészt az érintett operációs rendszerek közül ma már egyedül a Windows XP-t forgalmazza a szoftvervállalat, azt is csupán netbookokon előtelepítve, másrészt az országban a legális szoftverkereskedelem ma még gyerekcipőben jár. Az egyes szoftvergyártók érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) adatai szerint a világ legnépesebb országában használt szoftverek 80 százaléka illegális példány, és vélhetően a Windowsok esetében ez az arány még magasabb.

A kínai veszedelem

A pert az általa készített betűtípusok jogtalan felhasználása miatt a Zhongyi Electronic nevű vállalat indította. A cég a beadványában azt állította, hogy noha a Microsoft 1994-ben csak a Windows 95 kínai kiadása számára vásárolta meg a jogokat, a Windows XP-ig bezárólag minden újabb rendszerének lokalizált változata ezeket a fontokat használta. (Az ügy ezért nem érinti a Windows Vistát és a Windows 7-et.) A középfokú népi bíróság megalapozottnak találta ezt a panaszt, de a másik vádat, a Zhongyi által kínai szövegek nyugati billentyűzeten történő bevitelére fejlesztett szoftver jogtalan felhasználását nem.

A Microsoft egy lakonikus közleményben kommentálta az ítéletet. Ebben hangsúlyozzák, hogy a vállalat tiszteletben tartja a szellemi jogokat, és kizárólag engedéllyel használja harmadik fél tulajdonát. A határozat ellen fellebbezni fognak.

„A kínai cégek a helyi piacra vonatkozóan ki fogják dolgozni a saját pereskedési stratégiájukat, úgy gondolom, ez lesz a trend” – magyarázta a Reuters-nek egy jogi szakértő, aki szerint a mostani ügy perek sorát indítja majd el. „Ezt láttuk Tajvanon is. Kezdetben a tajvani vállalatok védekezésre kényszerültek, de az utóbbi években már ők kezdeményezik a pereket” – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények