Kína: mi bénák vagyunk a hackeléshez!

Peking tagadja, hogy köze lenne azokhoz a hackertámadásokhoz, melyek során az elmúlt két évben két amerikai republikánus képviselő irodájának számítógépeit törték fel. Mindkét érintett honatya, Frank Wolf és Chris Smith – utóbbi a képviselőház külügyi bizottságának tagja – hosszú ideje bírálja Kínát az emberi jogok megsértése miatt, szerintük az attakokat is ennek köszönhetik. A feltört gépek mindegyike tartalmazott adatokat politikai üldözöttekről és emberjogi aktivistákról – állították. Wolf elmondása szerint stábjának négy gépébe jutottak be illetéktelenek még 2006-ban, Smith pedig arról számolt be, hogy az emberjogi albizottsághoz tartozó két PC-jét érte támadás 2006 decemberében, illetve 2007 márciusában. A szakértők a honatyák szerint egyértelműen megállapították, hogy a betörések forrása Kína volt – írja beszámolójában az AP.

Peking határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a most felfedett akciókhoz, és többek között arra hivatkozott, hogy fejlődő országként ilyen komplex internetes bűncselekmények végrehajtására nem képes. „Van bármi bizonyíték? Rendelkezünk mi ilyen fejlett technológiával? Én magam sem hiszem ezt” – hitetlenkedett egy sajtótájékoztatón a kínai külügyminisztériumi szóvivő. Csin Kang (Qin Gang) újra elmondta azt is, hogy a kormány nem ad megbízást számítógépes támadásokra külföldi célpontok ellen, sőt maga is a kiberbűnözés áldozata. „Arra kérném az amerikai embereket, hogy ne legyenek paranoiásak. Talán inkább az Egyesült Államok és Kína közötti kölcsönös megértés, bizalom és barátság előmozdításán kellene fáradozni” – fogalmazott.

Peking korábban is egyértelműen visszautasította a hasonló vádakat. Például tavaly szeptemberben is, amikor az merült fel, hogy a kínai néphadsereg hackerei törtek be nyáron a Pentagon számítógépes hálózatába. Az esetről akkor a Financial Times közölt cikket, amelyben volt és még hivatalban lévő tisztviselők állították, hogy a júniusi támadás hátterében – amely miatt egy hétre lekapcsolták a védelmi tárca rendszerét – nagy valószínűséggel a kínai haderő áll. Az anyag alig egy héttel azt követően jelent meg, hogy Angela Merkel német kancellár közölte: kínai hackerek kémprogramokat telepítettek német minisztériumi számítógépekre.

A Pentagon egyébként éppen a múlt hónapban számolt be arról a hírszerzési bizottság egyik zárt ülésén, hogy a számítógépes hálózatát naponta több mint 300 millió alkalommal szkennelik vagy támadják külső forrásból.

Azóta történt

Előzmények