Már a Baidu is élesben teszteli a robottaxikat

Sofőrök nélkül kezdhette el tesztelni Pekingben a robottaxijait a Baidu és a Pony.ai.

A Baidu és a Toyota-hátszéllel dolgozó Pony.ai a múlt hét végén kapták meg az első licenceket ahhoz, hogy sofőr nélkül, teljes önvezető járműveket teszteljenek Pekingben.

Az eddig alapvetően internetes keresésre szakosodott Baidu régóta igyekszik terjeszkedni, az utóbbi években sokat fektetett az önvezetésbe, amely kereskedelmileg nagy sikert hozhat Kínában a robottaxik révén. Korábbi jóslatai szerint az Apollo Go robottaxikkal (amelyek már több mint 1,4 millió utat tettek meg sofőr nélkül) egy út fele annyiba kerülhet majd, mint egy normál taxival. A következő évben Kínában újabb 200 robottaxival bővít a Baidu.

Működő robottaxis szolgáltatása a rivális Pony.ai-nak is van Kínában, de az USA-ban is nagy erőkkel tesztel.

Az elemzők szerint míg Kína nagy erőkkel hajtja a robottaxikat, addig Kínán kívül mindenki visszalépett a nagy tervektől, egyrészt technológiai, másrészt hatósági problémák, akadályok miatt.

Bár Elon Musk három évvel ezelőttre ígért 1 millió robottaxit, az FSD rendszere még mindig emberi sofőrt követel, az USA-ban pedig számos vizsgálat indult a rendszerhez kötődő állítások és a balesetek kapcsán is. Nagy tervei a GM alá tartozó Cruise-nak is vannak, ezek szintén hatósági vizsgálatokba ütköztek. A Ford és a VW pedig leállították a közös Argo AI projektjüket, mert több időt és pénzt emésztett fel, mint várták. A Pony.ai-t pedig szoftverének javítására kötelezte az NHTSA, miután egy abban lévő hiba balesetet okozott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Baidu

Azóta történt

Előzmények