Kifogyott a válaszokból a Google

Még a Google-nak sem jön be minden. Az internetvállalat tegnap bejelentette, hogy érdeklődés hiányában leállítja a Google Answers szolgáltatást, amely a felhasználók által feltett kérdésekre igyekezett válaszokat adni – pénzért. A négy évvel ezelőtt elindított projekt nem lopta be magát az internetezők szívébe, miközben a riválisok hasonló, ám ingyenes próbálkozásai – például a Yahoo! Answers vagy a még alakulóban lévő Amazon Askville – sikeresnek mondhatók.

„Nem tartozott a legnépszerűbb termékeink közé” – ismerte el a cég szóvivője a New York Timesnak, amely rámutat, hogy a keresőbizniszben fényes karriert befutó vállalatnak nem egy olyan próbálkozása volt, amely végül megbukott. A Google szerint azonban ez belefér: a cég stratégiájának fontos eleme a kísérletezgetés, ezért a kudarcokra is fel vannak készülve.

A Google Answers válaszait a vállalat által megbízott 800 ún. kutató írta részmunkaidőben. A kérdezők – 2 és 200 dollár között – maguk határozhatták meg, hogy mennyit ér meg nekik a válasz. A pénz 75 százalékát a szakértők, a maradékot a Google tette zsebre. Ám úgy látszik, nem folyt be elég a kasszába: újabb kérdéseket a hét végétől nem fogad az oldal, a válaszadatbázis azonban továbbra is elérhető és kereshető marad.

Az egy évvel ezelőtt elindított Yahoo! Answers közösségi modellre épül, és teljesen ingyenes. Itt bárki feltehet és megválaszolhat kérdéseket; a kérdező aztán kiválasztja a legjobb választ, majd a közösség értékelheti azt. Az oldalnak októberben 14 millió felhasználója volt, a kereshető adatbázis pedig közel 60 millió választ tartalmazott.

Azóta történt

  • A Google lesz a legnagyobb

    Jövőre a hivatalos statisztikák szerint is a keresőcégé lesz a világ leglátogatottabb weboldal-portfóliója.

Előzmények