Kifelé mászik az AMD a gödörből

Hirdetés

Még január legvégén számolt be a legutóbbi negyedévre vonatkozó gazdasági adatairól az AMD. Távolról sem olyan rózsás a helyzet náluk, mint az Intelnél vagy az NVIDIA-nál, de jó irányba halad a vállalat. Ezt támasztja alá a szépen növekvő részvény árfolyam is, igaz a végső mérleg még negatív előjelű. A tavalyi év utolsó negyedévében 1,11 milliárd dolláros (az NVIDIA számainak kb. a fele) forgalmat bonyolított az AMD, viszont a GlobalFoundries felé esedékes, nagyobb gyártási kiadás miatt a végeredmény 51 millió dolláros veszteség lett. Azért nem olyan rossz a helyzet, mert az előző negyedévben még 1,3 milliárdos forgalom mellett 406 milliós veszteséget könyveltek el, az előző év negyedik negyedévében pedig a forgalom 958 millió a veszteség pedig 102 millió dollár volt.

Jól teljesítettek a Polaris architektúrás grafikus kártyák, melyek 600 millió dolláros forgalmat bonyolítottak, ez 28%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Bár a végeredmény azért itt is negatív lett -21 millióval, egy évvel ezelőtt még 99 millió volt a mínusz. Míg a CPU árak érvről évre csökkennek, a grafikus processzorok ára fokozatosan növekszik. Hagyományosan jól teljesített a konzolos ágazat, 506 milliós forgalmat generálva, és itt sikerült 47 milliós nyereséget is összehozni, igaz a tavalyi eredmények jobbak voltak.

Dr. Lisa Su, az AMD vezérigazgatója tehát jó irányba viszi a vállalatot, de sokat kell még azon dolgozniuk, hogy pusztán a PC piacra koncentrálás helyett több lábon álljanak, ahogyan teszi ezt például a rivális NVIDIA. A Ryzen érkezésétől további fellendülést várnak, a szokásosan gyenge első negyedévre az előzőnél 11%-kal alacsonyabb forgalmat prognosztizálnak, és ha ezt sikerül tartani, akkor 18%-kal lesznek jobbak, mint az előző év ugyanilyen szakaszában.

Azóta történt