Rendkívül sikeres évet zárt a Kickstarter

Hirdetés

Sokak szerint az internet egyik legjobb oldala a Kickstarter. A 2009 áprilisában alapított vállalkozás azt tűzte ki céljául, hogy segít pénzt szerezni azoknak az induló vállalkozásoknak és ötletgazdáknak, akik már kitalálták a frankót, de nincs pénzük megvalósítani azt. Az indulásakor sokan nevettek az egészen, de a cég most rájuk cáfolt, tavaly ugyanis elképesztően sok projekt és még annál is több pénz jellemezte az oldalt.

2011-ben mintegy 27 000 projekt tudott elindulni az oldalon, és összesen közel 100 millió dollár jutott el hozzájuk – ez átszámolva több mint 24 milliárd forint. Majdnem 12 000 kezdeményezés érte el az anyagi célkitűzését, azaz megkapta azt az összeget, melyre a számításai szerint szüksége volt. Ez azt jelenti, hogy a projektek 46 százaléka sikeres, ami előrelépés a 2010-es 43 százalékhoz képest. Az oldal látogatószáma még ennél is markánsabban növekedett, a tavaly előtti 8,3 millió helyett 30,6 millió egyedi látogatójuk volt.

A Kickstarter nemcsak a technikai jellegű ötleteket támogatja, zenészek, filmesek, dizájnerek és más emberek is szép számmal töltenek fel projekteket az oldalra. Számunkra viszont probléma, hogy saját ötlettel csak azok állhatnak elő, akik megfelelnek az Amazon fizetési előírásainak, azaz az Egyesült Államok állandó lakói és rendelkeznek ottani címmel is. Reméljük, hogy 2012-ben Európa felé is nyitni fognak, bár erre utaló információval az évértékelőben nem találkoztunk.

Azóta történt

Előzmények