Hirdetés

Kibertámadás érte a litván Nemzeti Bankot

A litván központi bank ma bejelentette, hogy péntek reggel informatikai rendszerüket kibertámadás érte, mely egy időre megbénította az online szolgáltatásokat.

A közlemény szerint több országból indítva vezettek túlterheléses (DDoS-) támadást a bank ellen, melynek biztonsági szakemberei rövid időn belül felszámolták a problémát, és rövid kiesés után újra elérhetővé tették a pénzintézet honlapját, illetve biztosították a hozzáférést az online szolgáltatásokhoz – igaz, ez még csak Litvánián belül érvényes, a külföldi hozzáférés egyelőre nem lehetséges.

A helyi szakemberek megállapították, hogy Litvánián kívül támadások érkeztek Kanadában, Kínában, Oroszországban, Svájcban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban lévő számítógépekről is. Az elsődleges felmérés szerint a támadás nem okozott komolyabb kárt, a nemzetközi tranzakciókba nem avatkoztak bele, és sem a hiteleket tároló adatbázis, sem a belső információs rendszer, sem az európai nemzeti bankokkal összeköttetést teremtő rendszer nem kompromittálódott.

Az akcióért senki nem vállalta eddig a felelősséget, ezért csak találgatások láttak napvilágot: felvetődött, hogy esetleg az Anonymous állhat a háttérben, mivel tegnap Litvánia is aláírta Tokióban a hamisítás elleni nemzetközi együttműködést megalapozó ACTA egyezményt.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények