Kiadják Washingtonnak a brit hackert

Ma délelőtt a londoni bíróság döntött Gary McKinnon brit hacker kiadatásáról az Egyesült Államoknak. A negyvenéves férfit "minden idők legnagyobb katonai rendszerek elleni hackertámadásának" elkövetésével gyanúsítják. A vád szerint McKinnon összesen 97 kormányzati számítógépet tört fel, többek között a Pentagon, a haditengerészet és a NASA rendszerein belül, és ezzel több mint 700 ezer dolláros kárt okozott.

A "Solo" néven vadászó hacker maga is elismeri, hogy hozzáfért a gépekhez, azt viszont tagadja, hogy bármilyen kárt is okozott volna rajtuk. "Sosem állt szándékomban a rendzavarás vagy károkozás. Az a tény, hogy jelszó nélkül be tudtam lépni azokba a gépekbe, csak azt jelenti, hogy nem volt olyan biztonsági megoldás, amivel számolnom kellett volna" – állítja McKinnon.

A hacker természetesen szeretné elkerülni a kiadatást, ugyanis már volt szerencséje az amerikai igazságszolgáltatáshoz, és ennek alapján inkább köszöni, de lemondana az ottani "fair tárgyalásról". Félelme jogos: ha elítélik, állítólag akár 70 év börtönt és 1,75 millió dolláros pénzbüntetést is kaphat (110 évesen pedig bizony nehéz az újrakezdés ennyi adóssággal...) McKinnon utolsó reménye a brit belügyminiszter lehet, ő az, aki jóváhagyja vagy elutasítja a kiadatást.

McKinnon védője, Karen Todner szerint a tárgyalást igazán lefolytathanák Nagy-Britanniában is, felesleges Amerikába vinni. Az ügyvéd szerint az USA inkább látványos showműsort csinálna a kiadatásból, mintsem felvállalja a nehezebb feladatot, saját kormányzati számítógépes rendszerének biztonságossá tételét. Todner szerint védence csupán egy átlagos kockafej, aki kíváncsi volt rá, hogy tényleg leszálltak-e az UFÓ-k Rosswellben.

Azóta történt

Előzmények