A vártnál kevesebb iPadet adott el az Apple

Timothy D. Cook
Timothy D. Cook (Fotó: Apple)

A generációváltás zökkenőmentes lebonyolítása „sosem egyszerű” – ezzel indokolta Tim Cook, az Apple vezetését Steve Jobs betegállománya idején felvállaló operatív vezérigazgató az iPad-forgalom meredek visszaesését. Az év első három hónapjában – mely a cég naptárában a második pénzügyi negyedévnek felel meg – „mindössze” 4,69 millió tabletet adott el a kaliforniai gyártó, jóval kevesebbet a megelőző trimeszter rekordnak számító 7,33 milliós darabszámánál és a piac által várt 6,2 milliónál.

A prognosztizáltnál gyengébb eladásokat az magyarázza, hogy az Apple ebben az időszakban vezette ki a piacról az első generációs iPadet, és csak a negyedév legvégén dobta piacra az utódját, melyből viszont a mai napig nem tud eleget gyártani. Az iPad 2 a premierje óta világszerte hiánycikk, azok, akik a nemzetközi start napján, március 25-én megrendelték, csak a héten jutottak hozzá, a boltokban pedig még mindig csupán elvétve fordul elő.

Hirdetés

Tim Cook elismerte: a rendelésekhez és a kereslethez képest jelentős lemaradásban vannak a szállításokkal, de az ellátás a jelenlegi negyedévben normalizálódik. Elemzők szerint a cég legalább kétszer annyi tabletet fog eladni a júniussal záruló trimeszterben, mint az év első három hónapjában. A gyártás felfuttatására szükség is lesz, hiszen a jövő héten újabb 13 országban válik – legalábbis papíron – elérhetővé a termék.

E nehézségek ugyanakkor nem hagytak nyomot az Apple pénzügyi teljesítményén. A vállalat a március 26-án zárult második pénzügyi negyedévet – mondhatjuk: szokás szerint – az ebben az időszakban rekordnak számító árbevétellel és nyereséggel zárta. A forgalom 83 százalékkal, 24,67 milliárd dollárra, a nettó profit pedig 95 százalékkal, 5,99 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

A cég 3,76 millió Mac számítógépet adott el a negyedév során, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az iPhone-forgalom 113 százalékkal, 18,65 millió darabra nőtt, míg az iPodokból 9,02 millió fogyott, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 41,4 százalék volt.

A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévre 23 milliárd dolláros forgalmat vár az Apple – ez valamivel kevesebb az elemzői konszenzusnál. Cook elmondta: a japán természeti katasztrófa hatásai körülbelül 200 millió dollárt visznek el az árbevételből, de a cég nem lát az alkatrész-ellátásban „megoldhatatlan problémát”.

Az ügyvezető vezérigazgató elemzők kérdéséra válaszolva elmondta: a betegállományban lévő Steve Jobs változatlanul részt vesz a stratégiai döntések meghozatalában. „Rendszeresen találkozunk vele” – mondta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények