Kettéválik a Graphisoft

A már a magyar jogban is ismert európai részvénytársasági formában (SE) működő Graphisoft két, ugyancsak európai részvénytársaságra válik szét. A társaság életében mind jelentősebb ingatlanüzletág – az egykori Óbudai Gázgyár Duna-parti telkein felépített, környezetében és épületei megjelenésében is egyedülálló Graphisoft Park – a továbbiakban Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság néven 21,333 millió eurós saját tőkével önállósul. A megmaradt szoftverágazat a Graphisoft SE nevet és a 2005. végi saját tőke 52 százalékát, 23,233 millió eurónyi saját tőkét örököl.

Hirdetés

A Graphisoft 10,6 millió tőzsdén forgó részvénye ezután is marad a parketten, ám ezek csupán a megmaradt cégben jogosítanak tulajdoni viszonyra. A részvényesek ugyanakkor minden részvényük után egy új, ingatlanos papírt is kapnak, amelyet a kiválás után rövid időn belül – persze külön részvényesi döntés után – minden bizonnyal szintén bevezetnek a BÉT-re.

Az ingatlanos cég várható eredménye idén a jelentős hitelterheket jelentő fejlesztések miatt viszonylag alacsony lesz (a cég vezetése 350 ezer euróra számít), ám a profit 2008-ban már másfél millió euróra nő. A Fővárosi Önkormányzat a jövőben tervezi az Óbudai Gázgyár tulajdonában álló területének értékesítését, így a cég számára további terjeszkedésre van lehetőség. Ez már klasszikus ingatlanfejlesztő tevékenység, amely jelentős hiteleket is igényel, így érthető, hogy ez a hagyományos graphisoftos keretekbe már nem férne bele.

A szétválasztásról az április 28-i Graphisoft-közgyűlés dönt. A befektetők tegnap mindenesetre lelkesen reagáltak a szétválás részletes tervére, a kurzus a hírek megjelenése után a keddi 1939 forintos zárásról előbb 2080 forintra emelkedett, majd a nap végére 2018 forintra csúszott vissza.

Azóta történt

Előzmények