Kétmilliárd feletti bevétel a Freesoftnál

Kétmilliárd forintot valamivel meghaladó árbevétel mellett 66 millió forintos adózott nyereséggel zárta a tavalyi évet a Freesoft – derül ki a cég pénteken közzétett gyorsjelentéséből. Az árbevétel-növekedés jelentős része az elmúlt időszakban végrehajtott akvizícióknak köszönhető, a leányvállalatoktól származott a nettó árbevétel 42 százaléka és a csoport konszolidált EBITDA-jának közel 20 százaléka. Kiemelkedő a székesfehérvári Axis-cégcsoport árbevétele (konszolidált szinten közel 700 millió forint), és EBITDA-termelése is (26,5 millió forint). A külföldi leányvállalatok összesített árbevétele 54 millió forintot ért el.

A cégcsoport EBITDA-ja a 2004-es 115 milliós veszteségből 106 milliós nyereségbe fordult, és bár a társaság szabad pénzeszközeinek befektetéséből származó profit jelentősen, 40 millió forint környékére csökkent, az adózott eredményt mégis sikerült az egy évvel korábbi veszteségből a pozitív tartományba fordítani. A 66 milliós profitból egy részvényre mintegy 46 forint jut. A cég papírjai az év végén 46-os P/E mutató mellett forogtak, tehát a piac az árfolyamban megelőlegezte a jövőbeni növekedésbe vetett bizalmat.

A Freesoftnál tavaly lezárult a termékportfólió- és piacbővítés első üteme – amerikai, európai cégalapítás, hazai akvizíciók majd a leányvállalatok integrálása –, idén beindul a második fázis, amelynek keretében erősítik az amerikai piaci jelenlétüket, valamint Európában és a Távol-Keleten is piacra lépnek a társaság iratkezelő szoftverével. A terjeszkedés sem állt le, 2006-ban állítólag újabb akvizíciók várhatók. A tervek szerint az anyavállalat bevételei a tavalyi 1,2 milliárd forint közeléből másfél milliárd forint közelébe, a cégcsoport forgalma pedig 2 milliárd forintról 2,5-3 milliárd közelébe emelkedik majd az idén – mondta el a Napi Gazdaságnak Eck Ilona, a cég vezérigazgató-helyettese.

Azóta történt

Előzmények