Két százalékkal többen vagyunk széles sávon

Júliusban ismét mintegy 2 százalékkal nőtt a széles sávú internet-hozzáférések száma Magyarországon – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) múlt héten publikált gyorsjelentéséből. A hagyományos telefonvonalon broadband internetszolgáltatásra – azaz xDSL-re – előfizetők száma júliusban 1,49 százalékkal, 706 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 2,03 százalékkal, közel 358 ezerre nőtt. Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentés szerint a széles sávú hozzáférések száma július végén 1 millió 64 ezer volt az egy hónappal korábbi 1 millió 46 ezer után. Mivel a jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, a broadband előfizetések száma Magyarországon, a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva, biztosan meghaladja az 1,17 milliót – mutat rá az NHH.

Az internet-előfizetések számának emelkedésével párhuzamosan tovább folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése. A vonalak száma több mint 10 ezerrel, 3 millió 293 ezerre esett vissza. A kezdeményezett hívások időtartama júliusban 646 millió perc volt, 1,86 százalékkal kevesebb, mint júniusban. Csökkent az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama is, ez júniusban 199,3 perc, júliusban pedig 196,3 perc volt. A közvetítőválasztást igénybevevők száma az előző hónaphoz képest 4 ezerrel, 821 ezerre esett vissza.

Júliusban az előfizetők 4425 – 2007-ben eddig összesen 39 823 – földrajzi számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt vezetékes számok száma összesen 212 998-ra emelkedett.

Azóta történt

Előzmények