Készül az európai Google-gyilkos

Hirdetés

Francia-német koprodukcióban készül Európa válasza az amerikai internetes multik keresőprogramjaira. A mozgalom páneurópaiságát hangsúlyozandó – rossz nyelvek szerint pedig a két kezdeményező ország közötti kakaskodást elkerülendő – a latin „keres” igéből Quaerónak nevezett projekt nem kevesebbet tűzött zászlajára, mint a világ legfejlettebb multimédiás keresőjének megalkotását. Az amerikai internetes hegemónia elleni harc vezérévé előlépett Jacques Chirac által felkarolt kezdeményezés mögött egyetemek, kutatóközpontok és olyan óriásvállalatok sorakoztak fel, mint a Thomson SA, a Deutsche Telekom és a France Télécom – sőt, a legújabb hírek a Bertelsmann AG is beszáll.

Az ambiciózus európai projekt azt követően került a lapok címoldalaira, hogy a francia köztársasági elnök egy múlt heti beszédében megemlítette. „Válaszolnunk kell az amerikai óriásvállalatok, a Google és a Yahoo kihívására. Ezért egy európai keresőmotort indítunk Quaero néven” – idézik a hírügynökségek Chiracot.

Egyelőre azonban kevés részlet ismert. Főként annak köszönhetően, hogy a média rohamaiba belefáradt Thomson levette honlapjáról a Quaeróról tájékoztató oldalakat. A vállalat inkább úgy döntött, hogy a hivatalos sajtóbejelentésig nem válaszolnak a projekttel kapcsolatos kérdésekre.

A híradásokból ugyanakkor az szűrhető le, hogy a Quaero nem csupán egy internetes keresőt, hanem egy komplex termékvonalat jelöl, és megjelenése korántsem olyan közeli, mint ahogy Chirac sejtetni engedte. A kezdeményezés olyan kereső- és tartalomkezelő technológiák fejlesztésére fókuszál, melyeket nem csak az otthoni felhasználók, de a médiavállalatok és szolgáltatók is felhasználhatnának az internetes multimédiás tartalmak egyszerűbb kezelésére, rendszerezésére. A tervezett elemek között szerepel például olyan megoldás, amely képes lenne a video- és hanganyagokban elhangzó szövegek átírására, lefordítására és indexelésére. Ezeket a technológiákat a projekt konzorciuma licencelné is.

Az InfoWorld értesülései szerint az egyes részprojektek még igen kezdetleges stádiumban vannak, és a részt vevő cégek és intézmények még csak most osztják fel egymás között a feladatokat. A nyelvi technológiák nagy részére például még éveket kell majd várni – tudta meg az internetes lap.

Azóta történt

  • Cenzúráz a Google

    Az üzleti érdek morális kompromisszumokat kíván. Elindult a cég kínai keresője, öncenzúrával.

  • Feketelistán a BMW

    Manipulálta a találati eredményeket, ezért kizárta a Google a német autógyártó honlapját. Hol a határ optimalizáció és csalás között?

  • A Google kombinálja a chatet és az emailt

    A cég webes levelezőjébe épített azonnali üzenetküldő kliens egyetlen kattintásnyi távolságba hozza ismerőseinket.

Előzmények