Hirdetés

Készül a 21 megabites mobilnetre a Vodafone

Hirdetés

Mobilinternetes letöltési rekordot állított fel Magyarországon a Vodafone. A szolgáltató tegnap a sajtó képviselői előtt demózta a jelenleg tesztelés alatt lévő HSPA+ technológiát, mellyel a bemutatón másodpercenként 21 megabites letöltési sebességet tudott elérni. A nagyobb le- és feltöltési sávszélességet biztosító hálózat kiépítését várhatóan jövőre kezdik majd meg, a nagyvárosokban, de azt, hogy a kereskedelmi bevezetésre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni.

A szolgáltató anyavállalata idén januárban Spanyolországban az Ericssonnal és a Qualcommal karöltve demonstrálta már a HSPA+-ban rejlő lehetőségeket: akkor 16 Mbps letöltési sebességet mértek a teszt során. Az új technológia elméleti maximális sávszélessége letöltési irányban 42 Mbps, feltöltési irányban pedig 22 Mbps, de a gyakorlatban elérhető sebességet nagyban befolyásolja a bázisállomástól való távolság. A HSPA+ hátránya, hogy használatához új eszközöket (modemet, mobiltelefont, noteszgépet) kell vásárolni, mivel a korábbiak nem támogatják.

A Vodafone Magyarország a hazai mobilinternetes piacon szeptemberben adatforgalom alapján 34 százalékos részesedést ért el, de a cég ügyfeleinél a legmagasabb, mintegy 1,8–2 GB az egy főre jutó havi adatforgalom. Az operátor harmadik generációs széles sávú hálózata 377 magyarországi településen érhető el, ami 63 százalékos lakossági lefedettséget jelent.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények