Keressünk pénzt a kamerás mobilunkkal!

Hirdetés

A kicsi és mikrokamerák ma már lehetővé teszik, hogy az emberek bárhol és bármikor pillanatfelvételeket készítsenek, s a digitális képek könnyedén továbbíthatóak. A sok-sok kamerás ember csak jön-megy, mindenütt ott vannak: politikusok rendezvényein, koncerteken, természeti katasztrófák vagy balesetek helyszínein – ilyenkor természetesen fotóznak, s hatalmas képtárakat hoznak létre, amelyek kihasználatlanul maradnak.

A Gruner + Jahr német kiadó – többek között a Stern magazin gazdája is – e parlagon heverő kincs kiaknázására létrehozta az augenzeuge.de fotótárat, ahova a felhasználók interneten vagy mms-ben is feltölthetik képeiket. Az oldalra ingyenes regisztráció után lehet feltenni a képeket, az útmutató részletesen elmagyarázza, hogy milyen paramétereknek kell megfelelniük a felvételeknek, tartalmazza a fotókért fizetendő díjakat, s természetesen egy szerzői jogi nyilatkozat is társul hozzá. A feltöltött anyagot egy szerkesztőbizottság vizsgálja folyamatosan, s mérlegelik esetleges felhasználhatóságukat a kiadó által megjelentetett újságokban, magazinokban – s ez nem kevés, tekintve hogy a német vállalat körülbelül száz papír és online sajtóterméket ad ki szerte az egész világon.


Ha megtetszik, megveszik

Ha a képet megfelelőnek találják, akkor a publikálásáért akár 1000 euró honoráriumot is fizethetnek. Ha pedig a kiadónak nem kell, akkor még mindig van esély a megjelentetésre, mert az oldal üzemeltetői átadják a Picture Press fotóügynökségnek, amelyik még értékesítheti, igaz, ők már sikeres tranzakció esetén közvetítési díjat számolnak fel.

Előzmények

  • CNN 2.0

    A hírbirodalomra is hatott az idő szava, megnyitja kapuit a digitális kamerákkal felszerelkezett civil szemtanúk előtt.