Képben van a Samsung

Mind a nyereség, mind az árbevétel tekintetében rekordévet zárt tavaly a Samsung Electronics, amely a világ legnagyobb LCD-gyártójává és második legnagyobb mobilkészülék-gyártójává vált.

Hirdetés

A gyengébb negyedik negyedév ellenére tavaly az év egészében 81 százalékkal, 10 790 milliárd vonra (1 dollár=1036 von) nőtt a Samsung Electronics nettó nyeresége, miközben az árbevétele 32 százalékkal, 57 630 milliárd vonra emelkedett. Az üzleti feltételek több tekintetben romlottak 2004-ben: az olajárak számottevően emelkedtek, emellett a von jelentősen erősödött a dollárhoz képest – mondta az eredményeket kommentálva a cég egyik illetékese. Idén várakozásaik szerint tovább erősödik a dél-koreai fizetőeszköz, miközben a belföldi piac várhatóan stagnálni fog. A Samsung éppen ezért mindent meg fog tenni, hogy csökkentse költségeit és függőségét a dollárárfolyam alakulásától. A cég arra számít, hogy idén tovább emelkedik az árbevétel és eléri az 58 700 milliárd vont.

A negyedik negyedévben 2 százalékkal csökkent a nettó nyereség és 42 százalékkal az üzemi nyereség, egyebek között amiatt, hogy decemberben 700 milliárd von jutalmat osztottak szét az alkalmazottak között. A piac ennél nagyobb profitcsökkenésre számított, és igen biztatónak ítélte az első negyedéves kilátásokat, így az eredmény bejelentése után 6,2 százalékkal emelkedett a részvény árfolyama. A profit egyébként a jutalom nélkül is esett volna a lapos képernyők árának és a mobilgyártáson elért nyereségrátának az éles árverseny okozta csökkenése miatt.

A cég – amely a tavalyi harmadik negyedévben vette át a második helyet a Motorolától a mobileladások terén – arra számít, hogy az idei első negyedévben javulni fognak az eredményei, mivel az új, korszerűbb készülékek kifejlesztésének következtében jelentősen javul profitrátája a mobilgyártásban, emellett növekszik a memóriachipek értékesítése, és bízik benne, hogy legkésőbb a második negyedévben az LCD-monitorok ára is emelkedésnek indul. A cég idén összesen 10 270 milliárd vont (9,85 milliárd dollár) kíván fordítani berendezések beszerzésére, 34 százalékkal többet, mint tavaly.

Azóta történt

Előzmények