Kellemes meglepetést okozott az Ericsson

Hirdetés

Több mint hat százalékkal drágultak Stockholmban a Telefon AB LM Ericsson részvényei, miután a mobiltávközlési hálózatok világpiacát vezető társaság a várakozást felülmúló adatokat közölt első negyedévi jelentésében. Éves összehasonlításban az árbevétel 12 százalékkal, 31,5 milliárd koronára, a nettó nyereség pedig 73 százalékkal, 4,64 milliárd koronára emelkedett, szemben a 30,3, illetve a 4 milliárd koronás elemzői konszenzussal (1 euró = 9,17 svéd korona). A vállalat üzeminyereség-rátája 21 százalékra javult az egy évvel korábbi 14 százalékról, ami részben annak eredménye, hogy a 2003 áprilisában hivatalba lépett Carl-Henric Svanberg vezérigazgató irányítása alatt az Ericsson a múlt év nyarára jelentős költségcsökkentést hajtott végre.

A társaság – amely Magyarországon a távközlés-technikai berendezéseket forgalmazó, a Matávnak és a T-Mobile-nak is szállító Ericsson Magyarország Kft. révén van jelen – Nyugat-Európában éves összevetésben 26 százalékkal növelte eladásait, főként a harmadik generációs mobiltávközlési hálózatok kiépülésének köszönhetően. Szintén jelentősen, 24 százalékkal erősödött az értékesítés Latin-Amerikában, Észak-Amerikában viszont ugyanilyen arányban visszaesett, mert a távközlési szektorban végbement fúziók után a vállalatok átmenetileg visszafogták fejlesztési kiadásaikat.

Az Ericsson megerősítette korábbi prognózisát, amely szerint a mobil-infrastrukturális eszközök világpiacán idén szerény, 2–5 százalékos bővülés várható. Svanberg ugyanakkor sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy a cégnek – 2004-hez hasonlóan – talán az idén is sikerül 2-3 százalékkal növelnie globális piaci részesedését. Elemzők szerint az elkövetkező negyedévekben az árnyomás erősödésére kell számítani az ázsiai gyártók nyomulása miatt.

Azóta történt

Előzmények