Kedden megjelenik a Firefox 2!

Ha semmi nem jön közbe, október 24-én megjelenik a Firefox eredetileg egy hónappal korábbra várt 2.0-s változata – közölte pénteken a szoftvert fejlesztő Mozilla Corporation termékekért felelős alelnöke, Christopher Beard. Az új verzió közel két évvel a 2004 novemberében kiadott 1.0, tizenegy hónappal a tavaly november végén véglegesített 1.5 és hat nappal a Microsoft Internet Explorer 7 premierje után válik elérhetővé.

Amint arról az elhúzódó tesztidőszaka alatt több alkalommal is írtunk: a böngésző 2.0-s változata számos újdonságot tartalmaz. Ezek közé tartozik a kezelőfelület átfazonírozása, amely – mint a fejlesztők írják – a használhatóság javítását szolgálja. Ahogy az Internet Explorer 7-ben, az új Firefoxban is van beépített antiphishing szűrő, amely megvédi a felhasználókat a becsapós – netbanki jelszavakra, bankkártyaadatokra pályázó – weboldalaktól, mégpedig úgy, hogy megvizsgálja, a meglátogatott szájt szerepel-e az ismert adathalászoldalakat nyilvántartó feketelistán.

Tovább javítottak a keresési lehetőségeken is. A belső keresődobozban például megjelennek az ún. keresőszótippek – ez a funkció a keresőcégek adatbázisai alapján a mobilokban megszokott prediktív szövegbevitelhez hasonlóan tesz javaslatokat a gépelés során. Továbbfejlesztették a tabok kezelését is: minden fülhöz tartozik egy „bezár” gomb; a böngésző a linkeket új tabokban és nem új ablakokban nyitja meg; több tab kezelhető, mint amennyi a képernyőre kifér, ilyen esetben a megjelenő navigációs nyilakkal lehet lépkedni köztük.

Működik az állapot-visszaállító funkció is, amely például egy kiterjesztés telepítése miatti újraindítást követően automatikusan visszaállítja a legutolsó állapotot – beleértve a megnyitott tabokat és a folyamatban lévő letöltéseket is –, egy esetleges lefagyás után pedig felajánlja ennek lehetőségét. Említésre érdemes újdonság a helyesírás-ellenőrző is: ez a funkció főként azokat hozhatja lázba, akik szeretnek terjedelmesebb fórumhozzászólásokat, blogbejegyzéseket írni. Az elgépelt szavakat a szoftver pirossal húzza alá, és ha ezekre jobb egérgombbal rákattintunk, javaslatokat dob fel.

Azóta történt

Előzmények