Péterfalvi: Katarban külön mobilt használjanak a szurkolók

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ma közleményt adott ki a katari labdarúgó-világbajnokság hivatalos alkalmazásai vonatkozásában.

Hirdetés

A NAIH nevében a közleményt jegyző Péterfalvi Attila azt írja, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság értesülései szerint minden 18 év feletti külföldi személynek, aki a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságra utazik, két mobilalkalmazást kell telepítenie a telefonkészülékére: a mérkőzések követéséhez és a helyi metró ingyenes használatához kiadott hivatalos világbajnokság alkalmazást (hayya) és egy covid-követő alkalmazást (ehteraz).

Ám európai adatvédelmi hatóságok által végzett szakértői technikai elemzések alapján az iOS-en és Androidon is elérhető Etheraz és Hayya alkalmazások rendkívül széles jogosultságokat kérnek a készülékekhez, amelyek az eszközök illetve a felhasználói viselkedés figyelését és nyomon követését teszik lehetővé. Ezért a hatóság fokozott körültekintésre inti az alkalmazásokat telepítőket.

A NAIH azt javasolja az utazóknak, hogy aki teheti, külön telefont használjon az applikációk telepítéshez, amit kizárólag az alkalmazásokhoz használ, és más tevékenységet (pl. telefonbeszélgetés, internetezés, e-mail levelezés) nem végez vele, illetve más személyes adatot (pl. telefonszámokat, kép- vagy hangfájlokat) nem tárol rajta. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor csak közvetlenül indulás előtt telepítsék az alkalmazásokat, és azokat azonnal töröljék, amint visszatérnek Magyarországra. Ez esetben a NAIH javasolja a telefonon tárolt személyes adatok eltávolítását, tekintettel arra, hogy azok az alkalmazások telepítésével a katari hatóságok számára hozzáférhetővé válnak.

Azóta történt

Előzmények