Minden ötödik vállalkozástól loptak már el szellemi tulajdont

A négyezer szakember bevonásával készült felmérés szerint a rosszindulatú programok okozták a legtöbb adatvesztést a gyártóknak, de más informatikai incidenseket – szoftversérülékenységek, mobil eszközök ellopása, hálózati behatolás stb. – ugyancsak megemlítettek a válaszadók a szellemi tulajdon elvesztésének okaként.

Az előzetes értékelésben a biztonsági vállalkozás felsorolja a modern kapitalizmusban is érvényes, közhelyszerű megállapításokat: a világgazdasági verseny állandó szorításában egyes cégek vezető pozícióba kerülnek, mások tönkremennek a nagyon alacsony jövedelmezőség miatt. Főként kutatási-fejlesztési erőfeszítéseiknek, saját csúcstechnológiájú megoldásaiknak köszönhetően kerülnek a vállalkozások versenyelőnybe, ami a gyártók esetében azt jelenti, hogy hatékonyabban tudják előállítani termékeiket, mint riválisaik. Ha a konkurencia meg tudja szerezni ezt a tudást, anélkül, hogy kutatásra-fejlesztésre kellene költenie, óriási üzleti előnyre tehet szert.

Hirdetés

Tudják

A gyártó cégek nagyon is tisztában vannak azzal, hogy milyen fontos szellemi tulajdonuk védelme. A kutatás megállapította, hogy a gyártók a „Belső működési információk” és a „Szellemi tulajdon” lehetőséget jelölték meg a nem pénzügyi adattípusok közül olyan információnak, amelynek az elvesztésétől a legjobban félnek. Érdekes módon a „Vásárló/ügyfél információk” elvesztésétől a legkevésbé tartanak, minden bizonnyal azért – mondja a felmérés –, mert a gyártó létesítményekben ilyen adatokat nem igazán tárolnak.

Amikor azt kérdezték az IT szakemberektől, hogy mi volt az oka a cégüknél az elmúlt 12 hónapban történt legsúlyosabb adatvesztésnek, a „Malware” lehetőség végzett az élen, amelyet a gyártók 23 százaléka említett meg. Az adatvesztéshez vezető további okként a következőket is megjelölték: „Szoftversérülékenységek” (8 százalék), „Hálózati behatolás” (8 százalék), „Mobil eszközökről kiszivárgott információ” (5 százalék) és „Célzott támadások” (3 százalék).

Számít a védelem

A Kaspersky – természetesen saját technológiáját ajánlva, de általános szempontokra is kitérve – ipari vezérlőrendszerek esetében az alábbi védelmi technológiákat ajánlják a szervezeteknek:

  • proaktív védelem az ismeretlen rosszindulatú programok ellen, illetve automatikus védelem a kihasználó kódok ellen. A technológia szkenneli a végrehajtható programokat, valamint működésük figyelésével értékeli minden egyes alkalmazás biztonságát
  • alapértelmezésben mindent elutasító védelmi politika. Ez az üzemmód az ipari vezérlőrendszereket védett környezetbe helyezi, amelyben kizárólag a technológiai folyamatokhoz szükséges programok futhatnak. Az összes ismeretlen és nemkívánatos alkalmazás – köztük a rosszindulatú programok – blokkolva vannak. Így egy olyan biztonságos környezet létesül, amely minimálisan terheli le a rendszer-erőforrásokat
  • „eszközellenőrző” technológia az eltávolítható eszközök (USB tárolók, GPRS modemek, okostelefonok, USB hálózati kártyák) felügyeletére. Ez korlátozott listákat készít az engedélyezett eszközökről és azokról a személyekről, akik használhatják őket
  • mindenre kiterjedő IT biztonsági konzol a rendszergazdáknak az összes alkalmazott biztonsági megoldás figyelésére és felügyeletére
  • a biztonsági információk és eseményfelügyelet (SIEM) integrálása

 

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent a legújabb Kaspersky Internet Security

    A Kaspersky Lab bejelentette újonnan frissített, otthoni felhasználóknak szánt terméke, a Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015 megjelenését. Elérhető Windowsra, OS X-re és Androidra.

  • Pornókedvelőkre utazik a „rendőrségi” zsaroló program

    A Kaspersky Lab fedezte fel a rejtett részét annak a rosszindulatú kampánynak, amely világszerte bevezette az androidos eszközökre készült Koler programot 2014 áprilisában.

  • Még mindig a vírusírók állnak jobban

    A Kaspersky Lab kutatói felfedezték, hogy a „régi típusú” 2013-as Miniduke implantátumok ismét megjelentek, s a kormányok és más szervezetek elleni aktív kampányokhoz használják fel őket.