Hirdetés

A Kaspersky támogatja az űrszemét eltakarítását

A vállalat a StartRocket startupnak nyújt támogatást egy űrszemét eltakarítását lehetővé tevő technológia kidolgozásához.

A Kaspersky hivatalos közleményében emlékeztet, hogy az évtizedek óta folyó űrkutatási tevékenységek következtében rengeteg szemét gyűlt fel az űrben, jelenleg több mint 500 000 haszontalan mesterséges tárgy kering a Föld körüli pályán.

Hirdetés

A növekvő mennyiségű szemét veszélyekkel jár, ugyanis az egyes darabok összeütközhetnek az űrjárművekkel, jelentős mértékben károsíthatják az űrhajókat és az űrhajósok számára is kockázatot jelentenek. Ahhoz, hogy tovább folytathassuk az űr felderítését, az emberiségnek az elkövetkező években csökkentenie kell ezt a szennyezést.

A Kaspersky szoros figyelemmel kíséri az olyan technológiák és megoldások fejlesztését, amelyek segítséget nyújthatnak az űrszemét eltávolításában, így került figyelmébe egy vállalkozás, amely hasonló értékeket vall: a StartRocket egy nagy ambíciókkal bíró startup, amely a saját fejlesztésű, habbal működő szemétgyűjtőjével (Foam Debris Catcher) kívánja csökkenteni az űrszemét mennyiségét. A szemétgyűjtő több kisméretű autonóm műholdból áll, amelyek ragacsos polimerhab segítségével gyűjtik be és távolítják el a Föld körüli pályáról az űrszemetet. Ez úgy történik, hogy a szerkezet csapdába ejti a keringő szemetet, majd lehúzza azt a Föld felé, így a tárgyak elégnek a bolygó atmoszférájában. A StartRocket jelenleg kétlépcsős kísérlet-sorozatot folytat a Földön és az űrben, az első Föld körüli pályás tesztet pedig 2023-ra tervezi.

A partneri együttműködés keretében a Kaspersky a projekt előkészítési szakaszában nyújtott támogatást többek között a műszaki dokumentáció kidolgozásához, valamint információs támogatást is biztosított a projekthez, hogy a lehető legtöbb ember megismerhesse annak céljait.

„Az űrszemét jelentette probléma egyre súlyosabbá válik, és jelentős kockázatot jelent az űrkutatás jelenlegi és jövőbeli kezdeményezéseire, valamint technológiai fejlesztéseire nézve. Fontos, hogy a jelen helyzetben a tudományos közösség összefogjon, és együtt megoldást találjon a problémára. A habbal működő szemétgyűjtő (röviden: az FDC) a legolcsóbb és legméretezhetőbb megoldás. Ha a megoldásunkat a legújabbakhoz hasonlítjuk, látható, hogy az FDC sokkal olcsóbb lesz a jelenlegi alternatíváknál. Az alacsony költségeket az összes lehetséges technológia alkalmazásával érjük el: lépésről lépésre történő bevezetés, nagy pontosságú matematikai modellek és egy Föld-bázisú infrastruktúra, amely nyomon követi a szemetet”– mondta el Alexander Shaenko, a műszaki tudományok doktora, a StartRocket tanácsadója.

A StartRocket űrszemét-eltakarító projektjével kapcsolatban itt találhatók további információk: https://securingspace.com/.

Azóta történt

  • Űrszemét miatt került az ISS

    Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták kedden, hogy megakadályozzanak egy ütközést.

Előzmények