Hirdetés

Már 10 millió veszélyes androidos alkalmazás található a neten

Az orosz bázisú Kaspersky Lab nemrég adta ki a 2013-as év tapasztalatait összegző jelentését, melynek egyik legfontosabb része a mobil eszközöket érintő fenyegetések összefoglalása. Ebből kiderül, a biztonsági cég 2014 januárjáig megközelítőleg 200 ezer egyedi mobil vírust gyűjtött össze, ami 34 százalékos növekedést jelent 2013 novemberéhez képest.

Hirdetés

Két hónappal korábban több mint 148 ezer egyedi mintát rögzítettek. A kiberbűnözők változatlanul az androidos mobil eszközökre összpontosítanak: a vállalat jelentése megállapította, hogy januárban átlépte a 10 milliós határt a rosszindulatú androidos alkalmazások száma.

Kaspersky
A mobilos malware-ek megoszlása platformok szerint

2014. január 30-án a Google Play hivatalosan 1 103 104 alkalmazást kínált. Azonban a nem hivatalos alkalmazásboltokban sokkal több alkalmazást is találhattak a felhasználók, amelyeknek nagy része valószínűleg kártékony vírus. A Kaspersky Lab immár 10 millió kétes eredetű alkalmazást azonosított, ami azt bizonyítja, hogy a kiberbűnözők egyre inkább használják a legálisnak tűnő Android szoftvereket rosszindulatú kódjaik terjesztésére.

Kaspersky
Az exploitok kihasználása, a támadók kedvencei

A legtöbb esetben a rosszindulatú programok a felhasználók pénzügyi információit célozzák. Pontosan ez volt a helyzet például a Carberp trójai mobil verziójával, amely Oroszországból származott. Ez a vírus ellopja a felhasználók bejelentkezési adatait, miközben azokat egy bank szerverének küldik. A Kaspersky Lab szakértői szerint a legtöbb rosszindulatú androidos alkalmazást Oroszországban írják.

A fertőzések elkerülésére a vállalat szakértői a következőket ajánlják:

A felhasználó

  • ne aktiválja a „fejlesztői üzemmódot” a készülékén
  • ne telepítsen harmadik féltől származó applikációkat
  • csak hivatalos csatornákból származó alkalmazásokat telepítsen
  • a telepít egy új alkalmazást, gondosan tanulmányozza, hogy az milyen jogokat kér
  • használjon védelmi szoftvert

Azóta történt

Előzmények