Hirdetés

Meditációs kurzust indított a Kaspersky

A technológia és a közösségi média pozitív és negatív hatásai közötti megfelelő egyensúly megtalálása sok ember számára jelent problémát.

A digitális egyensúly egyre több ember számára jelent prioritást. Erre reagálva a Kaspersky Neil Tranter tudatosság-trénerrel együttműködve kidolgozta „A digitális stressz és az okostelefon-függőség leküzdése” (Overcoming digital stress and smartphone addiction) címet viselő meditációs kurzust, amely a digitális élet tudatosabb vezetéséhez szükséges ismeretekkel és eszközökkel látja el a felhasználókat.

Egy új Kaspersky-tanulmány szerint az emberek 70%-a változtat a közösségi médiához való hozzáállásán annak a mentális egészségre gyakorolt potenciálisan negatív hatása miatt.

A válaszadók 39%-a úgy érzi, nem tartja ellenőrzése alatt, illetve nincs tisztában a közösségimédia-használatának határaival, 23% pedig negatív érzéseket tapasztal, ami megnövekedett stresszt és szorongást eredményezhet.

A Kaspersky kutatásából kiderül, hogy az emberek már most is tesznek proaktív lépéseket az egészségesebb digitális szokások kialakítása érdekében: a válaszadók 38%-a korlátozza vagy csökkenti a közösségi oldalakon töltött időt. A másik fontos, növekvő trend a meditációs appok használata. A 19 millió fős közösséget számláló ingyenes meditációs alkalmazás, az Insight Timer szerint 2020 márciusában az alkalmazás letöltései globális szinten 100%-kal nőttek, és az év végére a meditációval töltött percek száma az előző évihez képest több mint 30%-kal, 6 milliárdra nőtt.

A Kaspersky kurzusa abban kíván segíteni az embereknek, hogy egészségesebb viszonyt alakítsanak ki a technológiával, továbbá gyakorlati módszereket sajátítsanak el a technológia iránti sóvárgás és az okostelefontól való elválás miatti szorongás leküzdésére, emellett tanácsokkal szolgál azzal kapcsolatban, hogy miként töltsük ki az üres időszakokat tudatos jelenléttel a készülékeink folytonos nézegetése helyett.

A kurzus elmagyarázza, hogyan válik szokássá a közösségimédia-használat, idegtudományi szempontból vizsgálja a FOMO (a kimaradástól, lemaradástól való félelem) jelenségét, ismerteti, hogyan váltja ki belőlünk a „belső kritikust” az, ha folyton másokhoz hasonlítjuk magunkat a közösségi oldalakon, továbbá önegyüttérzési technikákat mutat be az ilyen érzékekkel való megbirkózáshoz.

A kurzus egy speciális, a távmunka kihívásainak szentelt bónusz leckét is tartalmaz, amely az egészségesebb munkaszokások kialakításához, valamint a munka és a magánélet közötti jobb egyensúly megteremtéséhez kíván segítséget nyújtani. Az anyagot a Kaspersky humán erőforrás szakemberei Neil Tranterrel együtt dolgozták ki.

A meditációs kurzus ingyenesen elérhető a Kaspersky Cyber Spa platformján, ahol a felhasználók a saját tempójukban végezhetik a tanfolyamot, és visszatérhetnek azokra a leckékre, amelyeket a leghasznosabbnak találnak.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények