Látványos interaktív térképet adott ki a Kaspersky

A cég a térkép bejelentésekor közölte, hogy elosztott, felhőalapú globális infrastruktúrája – a Kaspersky Security Network (KSN) – révén a vállalat termékei a megjelenésüket követően szinte azonnali információkat kapnak az új, gyanús fájlokról és más fenyegetésekről. A KSN belső mechanizmusai összegzik azon védett eszközök ezreiről az automatikusan beérkező adatokat, amelyek felhasználói beleegyeztek abba, hogy információt osszanak meg bármely gyanús programról, amellyel találkoztak.

A tájékoztató szerint miután a rendszer megvizsgálja a fájl különféle számítógépeken való viselkedését, összehasonlítja azt az adatbázisában található több százezernyi legális alkalmazással, valamint megvizsgálja heurisztikus algoritmusok segítségével, majd ezt követően hoz egy előzetes döntést arról, hogy az objektum rosszindulatú-e vagy nem. Ha igen, az objektumhoz való hozzáférést blokkolja az összes Kaspersky Lab felhasználónál, így akadályozva meg egy járvány kitörését. Ennélfogva a KSN a legfrissebb információkkal rendelkezik a biztonsági incidensekről, amelyeket valós időben jelenít meg egy világtérképen, így bárki megismerheti a különféle fenyegetéseket, és azt, hogy milyen sebességgel terjednek.

A felhasználók forgathatják a földgömböt, és ráközelíthetnek a világ bármely részére, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a helyi fenyegetettségi állapotot. A valós időben észlelt különféle fenyegetéseket eltérő színekkel jelölik. A felhasználók leírásokat jeleníthetnek meg minden egyes fenyegetésről vagy kikapcsolhatják az egyes fenyegetés típusok megjelenítését. A közösségi oldalakon való megosztást lehetővé tevő gombok mellett további gombok szolgálnak a háttérszín, a nyelv és a megjelenítési mód (sík térkép vagy forgatható földgömb) megváltoztatására. A helyes megjelenítéshez a böngészőnek támogatnia kell a WebGL-t.

Azóta történt

  • A biztonsági cégek szerint a vírusirtók élnek és virulnak

    Akár hisztiről, akár marketinghúzásról van szó, a Symantec alelnöke azért kiborított egy (legalább) kisebb méretű bilit – és ez csak jót tehet a biztonsági szakmának.

  • Még mindig a vírusírók állnak jobban

    A Kaspersky Lab kutatói felfedezték, hogy a „régi típusú” 2013-as Miniduke implantátumok ismét megjelentek, s a kormányok és más szervezetek elleni aktív kampányokhoz használják fel őket.

Előzmények