Hirdetés

Irgalmas szamaritánus vírusok

A Kaspersky Lab április elseje alkalmából rövid áttekintést adott azokról a „vírusokról”, melyek – ma már ezt nehéz elképzelni – nem azért készültek, hogy kárt okozzanak, sőt, időnként még jótékony hatásuk is volt.

Hirdetés

A rosszindulatú programok történelmében számos, szokatlan történettel találkozhatunk, írja a biztonsági cég közleménye, például olyan programokkal, amelyek tipikusan úgy viselkedtek mint a rosszindulatú vírusok, de semmi kárt nem okoztak, legfeljebb mosolyt csaltak a felhasználók arcára. Néhány különleges esetben a vírusok segítettek megszabadulni a veszélyes programoktól, valamint optimalizálták a számítógépek erőforrásait.

A történelem első ismert számítógépes vírusa az ártalmatlan Creeper volt, amelyet 1971-ben jegyzett fel az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik munkatársa. Ez a primitív féreg más számítógépek hálózatára csatlakozott, ahol a következő üzenettel jelent meg: „Én vagyok Creeper: Kapj el, ha tudsz.” A Creeper a globális számítógép-hálózatot használta fel saját kódjának terjesztésére. Képes volt arra, hogy magától belépjen modemen keresztül egy hálózatba, és átküldje egy másolatát a távoli rendszerre, amely még nem okozott kárt a számítógépes rendszerekben.

A Stoned nevű vírus egy újabb ártalmatlan és viccesnek mondható vírus volt, amelynek fő célja egy üzenet terjesztése volt a felhasználók felé. A Stoned vírust először 1988-ban Új-Zélandon azonosították. A vírus eredeti változata – hasonlóan a Crepeerhez – nem okozott kárt a felhasználók számítógépein. Egyszerűen csak megjelent egy üzenet a kijelzőn a következő szöveggel: „Your computer is now stoned. Legalise Marijuana.”

A „Prank” nevet méltán viselő vírust kifejezetten a Windows 98 operációs rendszerre alkották meg. A vírus egyik érdekessége, hogy csak szombatonként volt aktív, amikor is a felhasználó teljes kijelzőjét elfoglalta.

A Cruncher vírusról is kiderült, hogy teljesen ártalmatlan, hiszen a fájlok tömörítésén túl más egyebet nem csinált. Csupán a vírus elindulása után a számítógép merevlemezén 2352 bájt szabadított fel. Sőt az is világossá vált, hogy a Cruncher az akkor nagyon népszerű DIET 1.10 segédprogram algoritmusát használta – ami egy teljesen legális tömörítő program volt –, így fertőzve meg a felhasználók fájljait.

A Welchia vírus (más néven Nachi) is a jó cselekedeteiről vált híressé. Ez volt a számítógépes fenyegetések egyik legszokatlanabb férge. Bár az alkotók rosszindulatú vírusként akarták megalkotni, de a Welchia valójában semmilyen kárt sem okozott. Éppen ellenkezőleg, segített eltávolítani a veszélyes Blaster férget a rendszerből. A Welchia behatolt a számítógép egyik legális programjának sebezhetőségén keresztül, majd ellenőrizte a Blaster féreg jelenlétét, amelyet – pozitív eredmény után – megállított a működésében és törölte a rosszindulatú fájlt a merevlemezről. Ezt követően még leellenőrizte a rendszert és a sebezhetőségeket, amelyen keresztül behatolhatott a féreg, javította azokat és végül megsemmisítette önmagát.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények