Hirdetés

Te hány telefonszámot tudsz fejből?

Hirdetés

A Kaspersky Lab új kutatása alapján megállapította, hogy az európai internethasználók többsége nem emlékszik a fontos telefonszámokra, sem a gyermeke számára (53%), sem a gyerekek iskoláinak (90%) vagy a munkahelyének (51%) a telefonszámára. Körülbelül a harmaduk nem tudta felidézni a partnere számát, és 10-ből 4-en nem emlékeztek gyerekkori otthoni vonalas telefonszámukra.

Kaspersky Lab - digitális amnézia
[+]

A kutatásban hatezer 16 éves és annál idősebb fogyasztó vett részt Európa hat országából. Az eredmények a jelentés készítői szerint azt mutatják, hogy nem vagyunk képesek fontos információkat memorizálni, ami annak köszönhető, hogy ezt a feladatot olyan digitális eszközökre bízzuk, mint például az okostelefon. A megkérdezett 16 és 24 év közötti fogyasztók majdnem fele (43%) azt mondta, hogy az okostelefonjában tart szinte minden információt, amire szüksége van.

Kaspersky Lab - digitális amnézia
[+]

A Kaspersky Lab ezt a jelenséget digitális amnéziaként definiálja: az információk elfelejtése a digitális eszközök használatának köszönhető. Mivel ezek tárolják számunkra a szükséges adatokat, így már feleslegessé válik a memorizálásuk. A tanulmány szerint a digitális amnézia minden korcsoportot érint, férfiakat és nőket egyaránt.

Mi van, ha elveszik a kütyü?

Nem meglepő módon a tanulmány azt is megállapította, hogy a digitális eszközökön és okostelefonokon tárolt adatok elvesztése vagy illetéktelen kezekbe kerülése nagyon sok felhasználót rosszul érintene. Tízből 4 nő – és ugyanez az arány a 16 és a 24 év közötti korosztályban – mélységesen szomorú lenne, ha az eszközein tárolt emlékek végleg elvesznének. Négyből 1 nő és a fiatalabb válaszadók teljesen kétségbeesnének, mivel ők csak az eszközeiken tárolják képeiket és a kapcsolati adataikat.

Ennek fényében különösen aggasztó – állapítja meg a jelentés –, hogy a digitális eszközökre való egyre növekvő mértékű támaszkodás és az emlékek esetleges elvesztése okozta mély érzelmi hatás ellenére sem védik a fogyasztók Európa-szerte megfelelően az eszközeiket, és nem gondoskodnak az informatikai biztonságról – legalábbis a felmérés szerint. Az okostelefonok és a táblagépek különösen rosszul védettek: csak minden harmadik okostelefon tulajdonosa (36%) telepít extra informatikai adatvédelmi szolgáltatást, és csak egynegyedük (23%) teszi ezt meg tabletjével. Egyötödük (21%) pedig egyáltalán nem védi eszközét semmilyen kiegészítő biztonsági programmal.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények