A holland rendőrség bothálózatot számol fel

A Kaspersky Lab mai közleménye tudósít arról, hogy a holland rendőrség elektronikus bűnözés elleni részlege nemrég egy nagy bothálózat nyomára bukkant, amikor július végén Snits városában letartóztattak egy 19 éves crackert.

Hirdetés

A Benelux-államokban működő Kaspersky-képviselet biztonsági marketingfelelőse az ügy megoldása során szorosan együttműködött a csúcstechnológiájú bűncselekményeket üldöző holland rendőri egységgel, mivel a hatóság emberei a Kasperskyhez fordultak segítségért, hogy a fertőzés áldozatául esett számítógépek tulajdonosai számára mentesítési útmutatót készítsenek. A holland rendőrség a gépek gazdáit a hivatalos feljelentés megtételéhez szükséges webűrlapra irányítja, és egyben felhívja a figyelmüket a Kaspersky  weboldalán elhelyezett instrukciókra, amelyek segítséget nyújtanak a fertőzött gépek mentesítésében.

Botnet

A szóban forgó, Shadow néven ismert botnetet a cég közleménye szerint a világ számtalan részén található százezernyi gép alkotja, s a bűnözők a már ismert módon a kártékony programmal fertőzött PC-ket a tulajdonos tudomása és belegyezése nélkül távolról vezérelik, s többnyire weblapok elleni támadásra vagy kéretlen reklámlevelek terjesztésére, illetve adatlopásra használják fel.

A július 31-én letartóztatott 19 éves cracker és 16 éves öccse mintegy 25 ezer euró ellenében egy brazil vásárlónak adta el a bothálózatot, de a holland rendőrség és az FBI közös akciójának eredményeként elkapták őket.

Azok a felhasználók, akik úgy vélik, hogy gépük a Shadow botnetre jellemző „IRCBot” vagy „DNSChanger” kártevőváltozatokkal fertőződhetett meg, azok a Kaspersky weblapján képekkel illusztrált, részletes segédletet találnak a mentesítéshez.

Azóta történt

Előzmények