Hasznos tanácsok a karácsonyi webes vásárláshoz

Nincs mese: tervezni kell, emellett nagyon fontos tisztában lenni az elállási joggal, de azzal is, hogy a különböző webáruházak különböző extra ajánlatokkal is előállnak.

A várható karácsonyi ajándéközön arra kellene, hogy késztesse a webes vásárlókat, siessenek a rendelésekkel és az áruátvételt se halogassák az utolsó pillanatig. De hát nem is olyan egyszerű a döntés – írja elemző és tanácsokat tartalmazó mai cikkében a kereskedelmi témákra specializálódott blokkk.com.

Felhívják arra a figyelmet, hogy egy évvel ezelőtt karácsonykor a webáruházakban vásárlók egy rész pórul járt, mivel csak késve jutott el a címzettekhez a megrendelt ajándék egy része. A posta és a szállító szolgáltatók nem bírták a rohamot, részben a munkaerő hiánya, részben a nem várt tömegű szállítási torlódások miatt, de valószínűleg maguk a webáruházak sem vétlenek a csúszásban. A vásárlók kedvét azonban ez azért nem szegte igazán, hiszen 2017 eddig eltelt időszakában 20% feletti ütemben bővült a magyar webvásárlás. De mi lesz most?

Vásárolj előbb – bejöhet ez is

Az előrejelzés kitér arra, hogy a posta ugyan bizakodó, de nyilatkozataikat övezi némi bizonytalanság is. Még az adóhatóság is besegített, hiszen felhívták a figyelmet arra, hogy az Európán túlról rendelt áruféleségek szállítási ideje több hónap is lehet, így ha nagy a szállítások torlódása az ünnepek előtt, akkor bizony még a webes vásárlás értékhatárától függően előírt vám- és áfafizetés rendezése is rátehet egy lapáttal erre.

Hirdetés

Vásárolj előbb, ezt könnyű rávágni a megoldást kereső kedves vásárlók vigasztalására. És adódik is az első intelem, minél közelebbről. Hiába fonja körbe a földkerekséget a web, a rendelés ugyanannyi ideig tart, pár kattintás az egész, de a szállítás már nem egészen. Tehát célszerű minél közelebbi szállítási távolságot kínáló webáruházat választani.

Ez sem bombabiztos recept persze, hiszen ha a postára az ünnepek előtt néhány nappal érkezik meg egy ajándékot rejtő csomag, teljesen mindegy, hogy előtte hány napot, vagy hónapot utazott, ha már az ajtón sem tudják nagyon bevinni a szállítmányok tömege miatt. Tehát úgy lenne a legcélszerűbb vásárolni, hogy a szállítás távolságától függetlenül már jóval az ünnepek előtt át lehessen venni az időben megrendelt portékát. De hát ez túl szép lenne.

A vásárló egyébként két kérdést mérlegel általában a karácsonyi ajándékvásárlás előtt, ha már sejti, mit is akar megvásárolni. Az egyik az ár, minden járulékos költséggel együtt (szállítás, ami egyes webáruházaknál ingyenes is lehet, uniós viszonylaton kívül az áfa, a vám), ami bizony távoli webáruházat is rendkívül csábossá tud tenni. A másik karácsonyi ajándékozási kérdés, mi van akkor, ha nem tetszik, rossz a méret, vagy éppen a kiválasztott ajándékféle már a harmadik a fa alatt ugyanabból.

Csere

A webáruház nagy előnye a jogszabály által előírt 14 napos, indoklás nélkül alkalmazható elállási jog. Ez egy uniós szintű előírás, amit a magyar jog is egyértelműen rögzít. Ez azt jelenti pusztán a jog oldaláról, hogy a cserebere miatt úgy lenne érdemes megrendelni a karácsonyi ajándékot, hogy az átvételt és az ünnepi ajándékátadást követően beleférjen a 14 napos indoklás nélküli elállás. Tehát december 10. utánra lenne célszerű ütemeztetni a kiszállítást, az átvételt pusztán ennek alapján. De így valószínűleg sokkal nagyobb tumultus lenne a szállító szolgáltatóknál, ha minden webes vásárló így tenne.

Szerencsére – vagy éppen a vásárlók kegyeit is kereső piaci verseny nyomán – azért akad más megoldás is. A webáruházak egy része ugyanis rátesz egy lapáttal az elállási jogra, így az előírt 14 nap helyett hosszabb időszakot kínál. Így érdemes néhány percet áldozni a webes válogatásban erre is.

Bevállalják

A GKI Digital Kft. közzétette a 10 legnagyobb hazai online áruház rangsorát (Extreme Digital, eMAG, MediaMarkt, MALL.hu, TESCO, iPon, AQUA Electromax, 220volt, Libri Bookline, Tchibo), hozzájuk kötődik a webes vásárlások nagyobb része. Nyilván az ő körükben érdemes első körben megnézni, hogy az elállás idejében ki vállal többet a kötelező 14 napnál.

A 14 napot követő időszak elállási feltételeit egyébként a kereskedő már szabadon formálhatja, de a joggal nem ütközhet. A vásárlónak azonban itt is óvatosnak kell lennie: megtévesztőnek tűnhet első pillantásra például a 30 nap cseregarancia hirdetése. Ez nem befolyásolhatja ugyanis a 14 napos elállási jogot, de ez nem mindig derül ki első pillantásra a webáruházak honlapjairól.

Előfordul olyan webáruház is, amelyik indoklást kér az elállásról, pedig a lényege pontosan az, hogy nem kell magyarázkodni (önként persze lehet válaszolni, de erre fel kell hívni a figyelmet). Óvatosnak kell lenni azért is, mert nem biztos, hogy a webáruház minden termékére vonatkozik a 14 napnál hosszabb, önként felajánlott elállási jog, és más feltételek is lehetnek eltérőek. Ráadásul időközben még jöhet új ajánlat reklám gyanánt, tehát érdemes kutakodni.

A blokkk.com a legnagyobb 10 webáruház mellett véletlenszerűen megnézett néhány portált, mit kínál az elállásra.

  • a csúcstartó az Ikea, akik 365 napos cserejogot ajánlanak, de ez alatt az egy év alatt vissza is fizetik az árat, ha a vásárló végleg meggondolja magát
  • a Media Markt 30 napos elállási lehetőséget kínál
  • az eMAG is 30 napot ajánl, de a kötelező 14 napon túli bejelentés esetében a szállítási költséget már nem téríti vissza
  • a Mall ugyan 65 nap cserelehetőséget kínál (a 14 napos jogszabályi elállást nem érintve), viszont a cseretermék árát le kell vásárolni egy éven belül, pénzt vissza később már nem adnak
  • a fentihez hasonló az Aqua Electromax ajánlata, mely 30 nap cseregaranciát ad, ami további 16 nap gondolkodási időt is jelent
  • az eDigital, a Tesco, az iPon, a 220volt, a Libri Bookline 14 napot kínál, nem többet (most)

A topon kívül is akadnak, akik a 14 napnál hosszabb elállási jogot kínálnak, például (véletlenszerűen kiválasztva) a Butlers (30 banki napot), vagy a Conrad, a H&M és a Mountex, egyaránt 30 nappal. A Decathlon is 30 napnál tart, de hűségkártyával az elállási idő már 90 nap. A Bauhaus 28 napot mond. A Hervisnél a 14 nap elállási jogot 14 nap visszaviteli jog követi (díjmentesen visszaadhatja az üzletben a vásárló).

Kockáztatnak, ha nem szabályszerűek

A nem is oly rég életbe lépett jogszabályok szerint ha egy webáruház nem tünteti fel honlapján az elállásra vonatkozó szabályokat, akkor 14 nap helyett egy éve van a vásárlónak meggondolnia magát (ha a vállalkozás a meghatározott tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, a meghatározott elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik). Ha viszont a webes vállalkozás a tizenkét hónapon belül megadta a fogyasztónak a meghatározott tájékoztatást, az elállásra vagy a felmondásra nyitva álló határidő a tájékoztatás közlésétől számított tizennegyedik napon jár le.

Persze, ennek érvényesítése macerás is lehet, mivel – tételezzük fel a szebbiket – a webáruház, ha feledékeny volt, akkor bizonyára hajlik majd valamiféle egyezségre, de a turpisság sem zárható ki. Minden esetre felkészülve előfordulhat, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz, vagy békéltető testülethez kell fordulni (egyébként minden más vitás esetben is), de hát ez időigényes is, főleg karácsony után, amikor mégis csak valamikor mielőbb oda kellene adni az igazi ajándékot.

És persze lehet könyörögni is

A hagyományos boltoknál bevett gyakorlat a cserebere, általában az ünnepeket követő egy-két hétig, ez jogszabályi előírás nélkül is megy. Nincs statisztika arról, hány bolt csinálja meg ezt, de úgy tűnik, csaknem mindenki. A webáruháznál is lehet természetesen a 14 napos elállási jog lejártát követően alkudozni, kicserélik-e vagy visszaveszik-e a fölös ajándékot, de ezt e-mailen, telefonos ügyfélszolgálatokon, vagy személyesen átvevőpontokon lehet kezdeményezni. És persze webáruház is cserél karácsony után fölös ajándékot a 14 napos elállási időn túl, csak éppen nehézkesebb az ügyintézés.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények