Hirdetés

Kapaszkodik az AMD

Hirdetés

A Mercury Research piackutató harmadik negyedéves jelentése szerint az Advanced Micro Devices néhány százalékponttal, 15,5 százalékról 15,8 százalékra növelte részesedését az x86-os mikroprocesszorok piacán. Egy évvel ezelőtt a sunnyvale-i chipgyártó a piac 15,1 százalékát mondhatta magáénak. Mindeközben az Intel részesedése 82,5 százalékról 81,9 százalékra apadt. Egy éve a monstre félvezetőgyártó a processzortorta 83,3 százalékos szeletét birtokolta. A piackutató által egyéb kategóriába sorolt Via Technologies és Transmeta összesen 2,3 százalékos piaci részesedést ért el, amely 3 százalékpontos növekedésnek felel meg.

A Mercury kommentárja szerint az AMD erősödése és az Intel visszaesése tükrözi azt az eltérő utat, melyet a két vállalat az utóbbi években bejárt. Az AMD-nek sikerült megvetnie a lábát a notebookok és szerverek világában, miközben az Intel termékbevezetések elhalasztására, esetenként lapkák fejlesztésének leállítására kényszerült az idén.

A CNET rámutat, hogy legutóbb 1999 végén és 2000-ben tudott az AMD piaci részesedést lopni az éppen botladozó riválistól. Akkor az Athlon processzorok iránti élénk kereslet miatt a nagyobb PC-gyártók – köztük az IBM és a Gateway – ismét forgalmaztak AMD chipes konfigurációkat, míg az Intelt technikai problémák és a Rambus memóriák iránti visszafogott igény kényszerítette útitervei átgondolására. Az AMD részesedése 2001 végére 12 százalékról 21 százalékra ugrott.

Dean McCarron, a Mercury elemzője azonban hangsúlyozza, hogy egy nagyon fontos különbség van az akkori és a mai AMD között: 2001-ben a vállalat folyamatosan veszteséges volt, jó úton afelé, hogy több pénzt veszítsen, mint addigi története során összesen. Ma azonban ismét nyereségesen működik, és lassan, de biztosan növeli piaci befolyását.

Azóta történt

Előzmények