Hirdetés

A magyar netezők is bedőlnek a kamu vírusirtóknak

Hirdetés

A NOD32 vírusirtót gyártó ESET Magyarországra vonatkozó statisztikái szerint októberben lassú átrendeződés kezdődött a legelterjedtebb károkozók listáján. A mezőny kiegyenlítődését jelzi, hogy a listavezető Virtumonde elterjedtsége közel 3 százalékkal visszaesett, a top 10 fertőzés pedig a szeptemberi 35 százalékkal szemben októberben már csak a fertőzések 30 százalékáért volt felelős. Emellett két új szereplő – az e-mail üzenetek mellékleteiben terjedő Win32/Qhost féreg, valamint a Win32/Adware Antivirus2008 – is felkerült a listára.

A Win32/Adware Antivirus2008 bekerülése egy újfajta fenyegetés terjedésére hívja fel a figyelmet. Ez a károkozó látszólagos támadást szimulálva arra próbálja rávenni a gyanútlan felhasználókat, hogy egy hamis antivírus programot telepítsenek. A kitalálók azt ígérik, hogy az álprogram segítségével megtisztíthatják számítógépüket. A programcsalád fő célja a haszonszerzés: a felugró figyelmeztetésre kattintva a rémült felhasználó a terméket árusító oldalra jut, ahol azonnal ki is fizettetik vele a szoftvert. A csalók az elnevezésre is ügyeltek: az XP Antivirus 2008, 2009 és hasonló „terméknevek” kiválóan alkalmasak a megtévesztésre.

Ha a program egyszer – akár véletlenül, akár tévedésből – felkerült a számítógépre, elindul a véget nem érő ijesztgetés. Az álvírusirtó esetenként olyan hamis képeket jelenít meg a képernyőn, mint a lefagyást jelző kék halál (BSOD, Blue Screen Of Death) vagy egy kémprogramfertőzésre figyelmeztető ablak. A számítógép ellenőrzése is csak színjáték: sok esetben egy előre rögzített animáció, amely mindig talál fertőzést – figyelmeztet az ESET.

Azóta történt

Előzmények